09 února 2019

MRKVOVÝ DORT

 


 


Můj klasický oblíbený krém a mrkvové těsto, které je jedno z nejlepších, z kterých jsem kdy pekla dort.
Recept mám v konceptech uložený pomalu od začátku blogu. Nejdřív jako koláč. Potom muffiny a teď nakonec dort :)

Ingredience jsou na menší dort z formy o průměru 19 cm. Po promazání všech vrstev byla konečná výška dortu asi 10 cm.

Ingredience:
dortová forma průměr 19 cm

250 g mrkve 
150 g hladké mouky
80 g třtinového cukru
80 g mletých vlašských ořechů
110 g oleje (řepkový nebo slunečnicový)
3 vejce
špetka soli
1 prášek do pečiva
1 lžička mleté skořice 
1 lžička mletého zázvoru

Krém:
200g mascarpone
200g sýra Philadelphia
200ml smetany ke šlehání
100g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu 

Zdobení:
Dle vlastní fantazie, na fotkách je dort ozdobený mrkvičkami z mandlového těsta obarveného oranžovou a zelenou gelovou barvou. 

Postup:

  • Oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s cukrem a začněte šlehat. Postupně přilévejte tenkým pramínkem olej a vše společně vyšlehejte.
  • K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh.
  • Na hrubší straně struhadla nastrouhejte mrkev.
  • Do žloutkové směsi přidejte mrkev, mouku, prášek do pečiva, mleté ořechy a koření a vše dobře promíchejte.
  • Nakonec pomalu vmíchejte sníh z bílků. 
  • Dno pečící formy vyložte pečícím papírem a vlijte těsto. Pečte na 170°C přibližně 25-30 minut. Propečení zkuste špejlí. Pečené těsto se na špejli nesmí lepit.
  • Hotový korpus vyndejte z formy a na mřížce nechte vychladnout.
  • Mezitím připravte krém: v míse smíchejte všechny ingredience a vyšlehejte do konzistence krému. Ze začátku je krém řidší, ale postupně zhoustne.
  • Korpus rozřízněte na 3 vrstvy. Každou část pomažte krémem a přiklopte. Nakonec krémem potřete i celý dort a uhlaďte, nejlépe to jde špachtlí.


Žádné komentáře :

Okomentovat