23 ledna 2019

ZAPEČENÉ BRAMBORY S KADEŘÁVKEM



Tohle bylo naše jídlo letošního podzimu! Obří svazek kadeřávku jsem každou sobotu za pár korun koupila na trhu.
Pokud by vám v tomhle jídle třeba chybělo na první pohled maso (to vím z komentářů, když jsem brambory s kadeřávkem často jedla v práci k obědu), tak vás můžu ujistit, že vůbec nechybí :)
No a já už mám koupená semínka a na jaře se pustím do pěstování :)

Ingredience:
350-400 g čerstvého kadeřávku
600 g brambor
250 ml smetany ke šlehání
malá hrst strouhaného sýra (např.parmazánu)
sůl
pepř
máslo na vymazání pekáčku

Postup:

  • Kadeřávek očistěte od vyloženě tvrdých košťálů (ty nevyhazuju, ale dávám do mrazáku a jednou za čas ze všech těchto zbytků udělám vývar nebo polévku). Natrhejte nebo nakrájejte ho na menší kusy a spařte vroucí vodou - v hrnci zalijte vroucí vodou, minutu nechte stát a vodu slijte.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  • Zapékací misku vymažte kouskem másla. Na dno dejte polovinu plátků brambor. Trochu osolte, opepřete a zalijte třetinou smetany, posypejte sýrem.
  • Na brambory dejte vrstvu kadeřávku. 
  • Na kadeřávek druhou polovinu brambor, osolte, opepřete, zalijte zbytkem smetany a zakryté pečte na 180°C 35-40 minut. 
  • Nakonec brambory odkryjte a ještě pár minut dopečte, aby byly na povrchu pěkně do zlatova.

Žádné komentáře :

Okomentovat