Recept na tyhle loupáčky jsem našla u babičky v sešitu. Po prvním upečení jsem byla doslova v šoku. Nevím proč, ale nečekala jsem, že to na chuť budou úplně přesný loupáčky. Akorát tak čerstvé je nikde neseženete :)
Ingredience:
na 12 loupáčků
225 ml vlažného mléka
500 g hladké mouky
60 g krupicového cukru
50 g sádla*
30 g čerstvého droždí
0,5 vejce L**
špetka soli
+ na dokončení
vájíčko na potření
celý (nemletý) mák na posypání
*když jsem neměla sádlo, použila jsem do těsta máslo. V původním receptu je ale sádlo.
**celé vejce vidličkou rozšlehejte v odměrce. Polovinu použijte do těsta, druhou polovinu na potření loupáčků. Nebo recept zdvojnásobte a použijte celé vajíčko :)
Postup:
- Do mísy dejte mouku, cukr, změklé sádlo, vejce a špetku soli. Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a přilijte do mísy. Vypracujte hladké těsto. Hotové těsto rozdělte na 2 bochánky, zlehka je poprašte hladkou moukou, přikryjte útěrkou a nechte 45 minut kynout.
- Po 45 minutách rozválejte bochánky na 2 kulaté placky, asi 0,5 cm vysoké.
- Každou placku rozdělte na 6 trojúhelníků. Každý trojúhelník zamotejte od širší části směrem ke špičce. Ohněte do tvaru rohlíku, konce trochu umáčkněte a nechte na plechu vyloženém pečícím papírem kynout jestě 45 minut.
- Vykynuté loupáčky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mákem.
- Pečte na 160°C přibližně 15 minut. Dokud nebudou mít krásnou zlatohnědou barvu.
POSTUP:
Výborný, peču už poněkolikáté.
OdpovědětVymazatDíky za zprávu, to mám radost! 😊😊
Vymazat