O zelnici mluvil Zdenda už tak dlouho, že se po několika letech rozhodl donést mi recept, jen abych ji uvařila. Takže jsem si při letošním nakládání zelí část vzala a konečně Zdendovi uvařila jeho vysněnou polívku. Recept by měl být přímo z Budějovic, ale já myslím, že podobnou nám vařila babička na Vysočině, akorát jsme ji jedli s bramborama na loupačku. V Budějicích se prý zásadně jí se šťouchanýma bramborama s cibulkou. Můžete si vybrat (já hlasuju pro brambory na loupačku, zvyk je zvyk :))
Ingredience:
4 porce (hlavní jídlo)
500 g bílého zelí
1 velká cibule
olej na opečení cibule
1 l vývaru
3 plnější lžíce másla
3 zarovnané lžíce mouky
1 kelímek zakysané smetany
drcený kmín
ocet
sůl
+ brambory na loupačku nebo šťouchané brambory s opečenou cibulkou
Postup:
- Zelí nakrájejte na nudličky. Cibuli nakrájejte na kostičky a na troše oleje nechte zesklovatět až slabě zezlátnout. Přidejte pokrájené zelí a zalijteq vývarem tak aby bylo zelí potopené. Přidejte zarovnanou lžičku drceného kmínu a osolte.
- Zakryjte pokličkou a nechte vařit do změknutí, přibližně 30-40 minut, ochutnávejte.
- Když zelí změkne, připravte si světlou jíšku. Lepší je udělat jíšku řídkou, aby neudělala žmolky.. Hotovou jíšku vmíchejte do polévky a ještě zavařte.
- Smetanu pomalu a po částech vmíchejte do polévky a už nevařte.
- Nakonec ochuťte podle vlastní chuti 8% octem. Stačí 1 lžíce, ale můžete i víc podle toho, jak máte rádi kyselé.
- Polévku servírujte se šťouchanými bramborami s opečenou cibulkou nebo s bramborama na loupačku :) Nejlepší je nandat každému talíř polévky a doprostřed stolu dát mísu brambor, ať si každý nabere podle chuti.
Žádné komentáře :
Okomentovat