23 srpna 2018

BÁBOVKA S OVOCEM A CITRÓNOVOU POLEVOU



Taky často sáhnete po osvědčeném receptu a jenom ho něčím vylepšíte, něčím pozměníte? Já jsem tohle udělala s osvědčeným receptem na babiččinu bábovku :)
Vytáhla jsem obří litinovou bábovku, umíchala dvojité množství těsta, přidala ovoce posbírané na zahrádce a navrch přidala i citrónovou polevu.


Ingredience:
26 cm široká a 16 cm vysoká bábovka
(na druhou formu cca 21x11 cm používám poloviční množství)

8 vajec
300 g cukru krupice
600 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce vanilkového extraktu
kůra ze 2 citrónů
200 g oleje
200 g vlažné vody
100 - 150 g drobného ovoce (maliny, borůvky, rybíz, lesní jahody...)

Poleva:
150 g moučkového cukru 
3 lžíce citrónové šťávy

Postup:
  • Ušlehejte žloutky s cukrem a olejem do světlé pěny.
  • Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a přilévejte vodu. Přidejte i vanilkový extrakt.
  • Nakonec vyšlehejte z bílků tuhý sníh a opatrně vmíchejte do těsta.
  • Do vymazané a moukou vysypané formy vlijte přibližně polovinu těsta. přidejte ovoce a zalijte zbylým těstem.
  • Pečte ve vymazané a vysypané formě na 170°C přibližně 3/4-hodiny..záleží na velikosti formy. Propečení zkoušejte špejlí. Těsto se na ní nesmí lepit.
  • Hotovou bábovku vyklopte a nechte vychladnout. 
  • Smíchejte prosátý moučkový cukr se šťávou a lžící polevu po částech nalijte na bábovku a nechte zatuhnout.

Žádné komentáře :

Okomentovat