Z těsta můžete upéct rohlíky i housky. A je to tak snadné, že je to snad snazší než dojít koupit pečivo do obchodu :)
Ingredience:
12 kusů
Omládek:
100 ml vlažné vody
1 lžička Dobrosladu (nebo sladěnky)
10 g čerstvého droždí
130 g hladké mouky
k vykynutému omládku přidat:
5 g cukru
8 g soli
160 g vody
355 g hladké mouky
25 g sádla
Postup:
- Ve vlažné vodě rozpusťte Dobroslad a přidejte všechny ostatní ingredience na omládek. Dobře promíchejte a zakryté nechte hodinu kynout.
- Po hodině k omládku přidejte i ostatní suroviny, cukr, sůl, vodu, mouku a rozpuštěné a trochu zchladlé sádlo.
- Vypracujte hladké těsto, zakryté v míse nechte hodinu kynout.
- Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných dílů, každý vyválejte do tenkého trojúhelníku nebo celé těsto rozválejte na tenkou kulatou placku a rozřezejte ji na 12 stejných dílků, podle toho, který postup je pro vás jednodušší. Z širší strany trojúhelníku směrem ke špičce umotejte rohlík. Rohlíky skládejte s rozestupy vedle se na plech vyložený pečícím papírem.
- Na plechu nechte rohlíky ještě 30 minut nakynout.
- Po 30 minutách rohlíky hodně potřete vodou (můžete použít buď mašlovačku nebo rozprašovač). Podle chuti posypejte mákem, solí...nebo nechte jen tak.
- Pečte v troubě rozpálené na 200°C 8-10 minut.
Žádné komentáře :
Okomentovat