Nemáte nápad na rychlý a přitom skvělý oběd? Zkuste si udělat fish and chips.
Není to jen recept jak osmažit rybu a dát k ní hranolky s majonézou.
Tresku jsme si obalili v super křupavé panko strouhance. To je speciální japonská strouhanka, neseženete ji běžně v obchodě, ale jen v asijských specialitách, třeba U modrého slona na Letné.
Ryba bude křupavější i díky tomu, že panko strouhanka nasákne míň tuku než ta běžná.
Pokud panko neseženete, vemte čerstvý toustový chleba, okrájejte z něj okraje a střídku rozmixujte na hrubší strouhanku, je to asi nejpodobnější.
A protože k fish and chips patří majonéza, připravili jsme si svěží citrónovou, která se k rybě perfektně hodí.
A kterou rybu koupit? Čerstvá treska je pro nás na tohle jídlo klasika! A pokud budete pokukovat po jiné rybě, rozhodně vyberte nějakou, která má málo tučné, světlé a pevné maso.
Ingredience:
2 porce
0,5 kg filet z čerstvé tresky
sůl
pepř
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek panko strouhanky
1 vajíčko
olej na smažení
Citrónová majonéza
100 g majonézy (domácí / kupované)
1/4 lžičky citrónové kůry
1 lžička citrónové šťávy
Hranolky:
(2 porce jsou 3-4 větší brambory)
brambory
sůl
trochu oleje
Postup:
- Nejdříve rozehřejte troubu na hranolky a připravte brambory. Hranolky děláme jedině tak, že oloupané brambory rozkrájím na hranolky, propláchnu vodou, aby se zbavily přebytečného škrobu, osuším, v míse je promíchám s trochou (olivového nebo řepkového) oleje, osolím a peču na plechu vyloženém pečícím papírem. Na 180°C, asi 20 minut, občas promíchám.
- Majonézu připravte jak jste zvyklí, buď domácí nebo kupovanou a smíchejte ji s citrónovou kůrou a šťávou.
- Rybu rozdělte na jednotlivé porce. Osolte a opepřete. Každý kousek ryby obalte nejdříve v mouce, vajíčku a nakonec ve strouhance.
- Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Dozlatova, přibližně 3 minuty z každé strany.
Žádné komentáře :
Okomentovat