To je domácí šunka zauzená v hrnci na jablečných udících pilinách.
Původně jsem to chtěla udělat na chalupě venku na plynové bombě a ve starém hrnci. Ale zvědavost byla silnější a tak když už jsem si koupila piliny, hned jsem se na to vrhla. Doma, pod digestoří :)
Šunku jsem udělala podle mého tradičního receptu, akorát tentokrát z krůtího masa:
Ingredience:
1 kg krůtích prsou
1 lžíce medu
10g Pragandy
16g soli
100 ml vody
+ na uzení: udící piliny, velký hrnec, alobal, pařáček
Postup:
+ na uzení: udící piliny, velký hrnec, alobal, pařáček
Postup:
- Maso nakrájejte na kostky 1,5x1,5cm, část masa namelte (asi tak 150g).Vše dejte do robota a k masu přilijte 100 ml vody smíchaných s 10 g Pragandy a solí
- a lžící medu. Zapněte hnětení a pár minut promíchávejte.
- Do nádoby šunkovaru postupně vrstvěte masovou hmotu a jednotlivé vrstvy co nejvíc umačkávejte (např. plochou vařečkou, skleničkou...).
- Po naplnění celého šunkovaru zašroubujte víčko a celý šunkovar uložte přes noc do ledničky.
- Druhý den šunku uvařte. Na 80°C 2 hodiny.
- Hotovou šunku nechte v šunkovaru úplně vychladnout.
- Hotovou a vychladlou šunku vyndejte z šunkovaru a připravte se na uzení.
Na uzení potřebujete:
velký hrnec (ideálně nějaký starý, já jsem doma udila v nerezu a nic se mu nestalo, ale radši bych ho tím netrápila moc často)
piliny - speciální na uzení, já jsem je koupila v Hornbachu
alobal
pařáček
plynový sporák nebo hořák + digestoř
Postup:
- Hrnec dobře vyložte alobalem. Je dobré alobal vytáhnout až úplně nahoru a nechat i delší okraje - ty pak přehnete přes poklici, ať neutíká kouř.
- Celé dno pokryjte pilinami. Piliny pocákejte trochou vody. Může se použít i whisky nebo rum, ale myslím, že k šunce to není úplně nutné a voda bohatě stačí).
- Hrnec postavte na velký hořák a začněte zahřívat. Ve chvíli, kdy se začně z pilin trochu kouřit (asi tak do pěti minut od začátku zahřívání), vložte do hrnce pařáček, na něj položte šunku a přiklopte poklicí, přečnívajícími okraji alobalu hrnec utěsněte.
- Uďte 20 minut.
Kdo se bojí, že vykouří celý byt, tak z mojí zkušenosti je to menší smrad než když doma smažíte bramboráky :) Nejvíc mi to připomíná vůni z ohně pečených brambor. Myslím, že každá digestoř si s tím poradí. Samozřejmě, že úplně ideální je to provést na chalupě, pěkně venku v nějakém starém hrnci na plynové bombě. Ale doma to jde. A dost dobře.
Vyudit si tak můžete cokoliv chcete. Na menší věci (třeba zeleninu) by stačilo jen deset minut uzení. Nezapomeňte, že tohle uzení je jen na chuť, takže všechno maso by mělo být předem tepelně upravené.
A teď ještě fotky krok za krokem:
Piliny, které jsem použila:
Takhle vypadají udící piliny. Krásně čisté.
Šunka před uzením
Hrnec vyložený alobalem
Dno pokryté pilinami
Piliny před uzením zlehka pocákejte vodou
Nad nahřáté piliny postavte pařáček
a položte na něj šunku
přiklopte poklicí a přečnívajícím alobalem utěsněte poklici
hotová šunka po dvaceti minutách uzení
a takhle vypadá rozkrojená
A jedna rada na závěr. Rozpálený hrnec po uzení nikdy nepokládejte na korkovou podložku :-D
Žádné komentáře :
Okomentovat