Tataráčky ve všech podobách, to je skvělá večeře, když máte trochu času na přípravu a chcete si opravdu pochutnat. Ať už hovězí klasika s nasucho opečenou chlebovou topinkou, po opečení jenom lehounce potřenou olivovým olejem a pořádně očesnekovanou. Nebo jeho další varianta,
belgický tatarák s majonézou a domácíma hranolkama. Lehčí tatarák z lososa na topince z opečeného toustového chleba a nesmím zapomenout na můj milovaný tatarák z tuňáka! Mám hned tři verze. Tu první, kde je tuňák jenom zlehka dochucený solí,pepřem, citrónovou šávou a šalotkou, tu mám ráda společně s avokádovým guacamole.
Druhá varianta je taková asijská a třetí je výrazně ochucená kapary a olivami.
Ten s guacamole jsem nám k večeři udělala teď v pátek. A ještě jsem k němu stihla po práci upéct i rychlý domácí tousťák.
Tak ať vám první recept roku 2018 chutná!
TUŇÁKOVÝ TATARÁK & GUACAMOLE
200 g čerstvého tuňáka
1 malá šalotka
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
Guacamole
1 zralé avokádo
2 cherry rajčátka
1 menší šalotka
1 malý stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
šťáva z půlky limetky
chilli podle chuti
1 lžíce jemně posekaného koriandru
sůl
Postup:
Guacamole
- Avokádo rozpulte a vyndejte pecku. Lžící vyloupněte dužinu a dejte do misky. Vidličkou rozmačkejte. Konzistence nemusí být úplně na kaši.
- K avokádu přidejte na malé kousky posekaná rajčata, šalotku, jemně posekaný koriandr, česnek, chilli, sůl, olej a limetkovou šťávu. Vše dobře promíchejte.
Tatarák
- Tuňáka nakrájejte na tenké proužky a potom na jemné a malé kostičky. Všechno nožem rozsekejte na drobno, rozhodně nepoužívejte mixér.
- Přidejte jemně pokrájenou šalotku a ostatní ingredience.
- Servírujte společně s guacamole.
TUŇÁKOVÝ TATARÁK v asijském stylu
200 g čerstvého tuňáka
1 malá šalotka
1 lžička sojové omáčky
šťáva z jedné limetky
pár kapek rybí omáčky
chilli paprička
čerstvý koriandr (cca 1 lžíce jemně posekaného)
+ avokádo a sezam (černý nebo bílý) na ozdobu
- Tuňáka nakrájejte na tenké proužky a potom na jemné a malé kostičky. Všechno nožem rozsekejte na drobno, rozhodně nepoužívejte mixér.
- Přidejte jemně pokrájenou šalotku, jemně posekanou chilli papričku - množství podle chuti a hlavně ostrosti chilli, jemně posekaný koriandr a nakonec i ostatní tekuté ingredience. Vše dobře promíchejte.
- Hotový tatarák ozdobte plátkem avokáda a posypejte sezamem.
TUŇÁKOVÝ TATARÁK - OLIVY & KAPARY
200 g čerstvého tuňáka
1 lžička kaparů
4 - 5 černých oliv
1 rajče
citrónová šťáva podle chuti, cca 2 lžíce
1 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
podle chuti můžete přidat i jemně posekanou petrželku
- Tuňáka nakrájejte na tenké proužky a potom na jemné a malé kostičky. Všechno nožem rozsekejte na drobno, rozhodně nepoužívejte mixér.
- Přidejte jemně posekané kapary, olivy a rajčata. Dochuťte citrónovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem. Na závěr přidejte petrželku a promíchejte. Podávejte s opečeným toustovým chlebem nebo bagetkou.
Tak to je paráda,při nejbližší příležitosti udělám.Díky
OdpovědětVymazat