17 ledna 2018

SHAKSHUKA





Šakšuka se dnes snídá nejen v Izraeli a Africe, místě svého původu, ale i tady:)
V sedm ráno bych si jí nedala. Je to super snídaně pro víkendová pozdní rána, kdy se kolem desáté pomalu došoupete do kuchyně. Tohle jídlo vám nezabere o moc víc času než udělat čaj a kafe. Pokud to na vás je ráno i tak moc velká divočina, zkuste si ji připravit k obědu nebo večeři...
A jestli ji chcete mít víc českou a výrazný římský kmín a koriandr nemáte rádi, vyměňte římský kmín za ten obyčejný drcený a koriandr za petrželku. Nebo jenom přidejte víc jarní cibulky a místo chilli dejte mletý pepř.

Ingredience:
2 osoby
400 g plechovka sekaných rajčat (v létě můžete použít čerstvá)
1 stroužek česneku
1 zarovnaná lžička mletého římského kmínu
4 vajíčka
čerstvé či sušené chilli nebo kayenský pepř podle chuti
sůl
hrst čerstvého koriandru
1 jarní cibulka
šťáva z půlky limetky
lžička medu podle potřeby - podle chuti rajčat

Postup:
  • Na rozpálenou pánev vlijte rajčata (nebo na menší kousky pokrájená čerstvá rajčata). Přidejte římský kmín, sůl a chilli podle chuti. Přidejte i prolisovaný stroužek česneku, limetkovou šťávu a pokrájenou jarní cibulku. Podle chuti oslaďte trochou medu (letní rajčata ze zahrady to určitě potřebovat nebudou).
  • V rajčatech udělejte vařečkou čtyři důlky a do každého vyklepněte vajíčko. Přiklopte pánvičkou a chvilku počkejte, až ztuhne bílek (žloutek by měl zůstat tekutý).
  • Na závěr posypejte čerstvým koriandrem a ještě trochou jarní cibulky a snídejte společně s (toustovým) chlebem.

Žádné komentáře :

Okomentovat