Recept na jablečný koláč mám minimálně tak deset let. Od té doby ho ráda dělám v létě na chalupě, když nechci roztápět kamna. Nebo teď, když jsme si z chalupy přivezli spoustu jablek, která vůbec nevydrží a je potřeba s nimi něco udělat..
Na obrázku mám koláč ve formě s průměrem 28 cm. Když použijete menší formu, budete mít koláč vyšší, stačí ho pak navrch jen ozdobit (ovocem, šlehačkou...) a máte perfektní rychlý dort :)
Ingredience:
1 kg jablek
8 lžic krupicového cukru
3 hřebíčky
2 vanilkové pudinky
1 sáček piškotů (dětských, spotřebujete asi tak polovinu)
2 lžíce citrónové šťávy
600 ml vody (200 ml + 400 ml)
Postup:
- Jablka oloupejte, vykrájejte jádřince a pokrájejte na kostičky. Dejte do hrnce, přilijte 200 ml vody, citrónovou šťávu, cukr a hřebíčky. Přiveďte k varu a 5 minut povařte.
- Vylovte hřebíčky (to je nejtěžší část při připravě tohohle koláče :). Jablka rozšťouchejte šťouchadlem na brambory. Ne úplně do hladka, naopak nevadí, když v něm zůstanou i kousky jablek.
- Pudink rozmíchejte ve 400 ml vody. Vlijte k rozšťouchaným jablkům a společně za stálého míchání 2 minuty vařte.
- Dortovou formu vypláchněte studenou vodou. Dno vyložte vrstvou piškotů. Spodní vrstvu vždy dávám piškoty těsně jeden vedle druhého. V dalších vrstvách už mezi nimi dělám větší mezery. Na piškoty nalijte část jablek. Na jablka opět dejte vrstvu piškotů a na ně zase jablka. Nakonec vše končí vrstvou jablek.
- Záleží na velikosti formy, kolik vrstev piškotů dáte. Já na koláč/dort vždy spotřebovala asi tak půl sáčku piškotů.
- Nakonec dejte zatuhnout do lednice, ideálně přes noc.
Dnes jsem objevila Tvůj blog, nechápu, že mi tak dlouho unikal! Na tento moučník mého dětství jsem úplně zapomněla, takže dík za připomínku, už se chladí...jo, a u nás doma se peče pod názvem Mokrý pes!
OdpovědětVymazatJitka
Mokrý pes :-D to je srandovní a celkem to sedí. Akorát ten koláč líp voní :-) P.
Vymazat