Estragon (pelyněk estragon nebo pelyněk kozatec) u nás není až tak používaný, ale ve Francii je nepostradatelný. Má jemnou anýzovou chuť a pomáhá zdravému trávení. Estragonový ocet využijete nejen do zeleninových salátů, ale s jeho pomocí připravíte i známou béarnskou omáčku. Pěstovat ho můžete nejen na záhonku, ale i v květináči za oknem. Akorát, z mé vlastní zkušenosti, v květináči se moc nerozrůstá, kdežto na slunečném záhonku roste do gigantických rozměrů :)
Ingredience:
500 ml bílého vinného octa
50 g estragonu
Postup:
- Vinný ocet zahřejte na 40°C. Přelijte do uzavíratelné lahve (ideální je vetší zavařovačka). Snítky estragonu rukou pomačkejte, ať se z nich uvolní aroma a ponořte do octa.
- Sklenici uložte na temné místo a nechte louhovat 3 týdny.
- Po třech týdnech ocet sceďte a přelijte do lahviček. Do každé můžete vložit ještě čerstvou snítku estragonu. S chutí octa už to nic neudělá, ale druh octa díky ní dobře poznáte.
Žádné komentáře :
Okomentovat