Na zelené kari najdete spoustu receptů. Já jsem tentokrát zvolila docela jednoduchou variantu, která bude, doufám, dostupná pro všechny, kdo mají rádi trochu ostřejší jídlo.
Moje thajská bazalka se v tom českém podzimu odebrala do věčných lovišť. Nakonec jsem do kari posekala hrst koriandru. A není to vůbec špatné.
A teď už recept na extra snadné zelené kari, které ráda vařím do krabičky do práce (i proto ta snadná verze).
Ingredience:
4 porce
450 g kuřecích stehenních řízků
220 g brambor
100 g cukrových hrášků (nebo zelených fazolek)
1 lžíce oleje
1 stroužek česneku
1-3 lžíce zelené kari pasty (podle toho, jak chcete jídlo pálivé)
400 ml kokosového mléka
2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce třtinového cukru
šťáva z půlky limetky
hrst čerstvé bazalky nebo koriandru
+ rýže
Postup:
- Nejdříve oloupejte brambory, překrájejte je na velikost sousta a dejte vařit. Lusky nebo fazolky přepulte a také dejte vařit. Fazolkám i luskům stačí tak 3 minuty, ať zůstanou křupavé. Brambory uvařte doměkka. Vše slijte a dejte stranou.
- Kuřecí maso nakrájejte na kousky velikosti sousta. Ve woku rozpalte olej. Vložte do něj česnek pokrájený na plátky a nechte zezlátnout. Pozor, trvá to jenom pár vteřin a je lepší mít o trochu míň zlatý česnek než mít česnek hnědý a hořký. Ihned co začne česnek zlátnout, přidejte kari pastu a také nechte pár vteřin rozvonět. Zalijte kokosovým mlékem a počkejte, až začne probublávat. Přidejte rybí omáčku a cukr, promíchejte.
- Do vařící se omáčky vložte kousky kuřete. Vařte přibližně 10 minut, dokud není kuře hotové. Nakonec přidejte do omáčky brambory a cukrové lusky a nechte prohřát.
- Úplně na závěr, když už se omáčka nevaří, přidejte posekané bylinky a limetkovou šťávu.
- Podávejte s rýží. Nejlépe jasmínovou nebo basmati.
Žádné komentáře :
Okomentovat