Třeba kynutou galetku. Připomíná štrůdl a je děsně dobrá.
Ingredience:
na 1 galetku přes celý plech nebo 2 menší
Těsto:
300 g hladké mouky
špetka soli
100 ml mléka
100 g másla
80 g krupicového cukru + 1 lžíce navíc
1 vajíčko
1 sáček sušeného droždí
Náplň:
500-600 g jablek
1 vrchovatá lžička skořice
3 hřebíčky
hrst nastrouhaného perníku na strouhání
1 lžíce (vanilkového) cukru
100 g vlašských ořechů
Pozor, perník ke strouhání není klasický perník. Je tvrdší a není v něm marmeláda ani poleva :) Najdete ho v obchodě většinou u pečiva. Pokud chcete galetku péct teď hned a krom perníku máte všechno ostatní doma, nahradit ho můžete strouhankou.
Postup:
- Zahřejte mléko na cca 37°C. Neměřím to teploměrem, ale prstem. Když je teplota kolem 37°C tak prstem necítíte tekutinu studenou ani vyloženě teplou :). Do teplého mléka přidejte lžíci cukru a droždí. Promíchejte a kvásek dejte na teplo vzejít. Stačit by na to mělo 15-20 minut.
- V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli.
- Do mísy s moukou přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a vajíčko. Zpracujte těsto a nechte ho na teplém místě cca 30 minut kynout.
- Mezitím připravte jablka. Rozkrájejte je na čtvrtky, vyndejte jádřince a jablka nakrájejte na tenké plátky (cca 1mm).
- Plech vyložte pečícím papírem. Vyklopte na něj těsto a rukama nebo malým válečkem ho roztáhněte na placku silnou asi 0,5 cm. Placka může přesahovat přes okraje plechu, protože okraje těsta se nakonec budou přehýbat přes koláč.
- Těsto posypejte strouhaným perníkem a na něj vyskládejte jablka. posypejte cukrem, jemně drceným kořením a ořechy.
- Okraje těsta překlopte přes náplň.
- Pečte v troubě na 170°C cca 45 minut.
Žádné komentáře :
Okomentovat