29 října 2017

JABLEČNÁ GALETKA



Letošní podzim jsme měli obří úrodu jablek. Protože naše jablka jsou samá tečka, ďubka a kousanec, vůbec nevydrží a musí se rychle spotřebovat, musela jsem pořád péct něco z jablek :)

Třeba kynutou galetku. Připomíná štrůdl a je děsně dobrá. 

Ingredience:
na 1 galetku přes celý plech nebo 2 menší

Těsto:
300 g hladké mouky
špetka soli
100 ml mléka
100 g másla
80 g krupicového cukru + 1 lžíce navíc
1 vajíčko
1 sáček sušeného droždí

Náplň:
500-600 g jablek
1 vrchovatá lžička skořice
3 hřebíčky
hrst nastrouhaného perníku na strouhání
1 lžíce (vanilkového) cukru
100 g vlašských ořechů

Pozor, perník ke strouhání není klasický perník. Je tvrdší a není v něm marmeláda ani poleva :) Najdete ho v obchodě většinou u pečiva. Pokud chcete galetku péct teď hned a krom perníku máte všechno ostatní doma, nahradit ho můžete strouhankou. 

Postup:

  • Zahřejte mléko na cca 37°C. Neměřím to teploměrem, ale prstem. Když je teplota kolem 37°C tak prstem necítíte tekutinu studenou ani vyloženě teplou :). Do teplého mléka přidejte lžíci cukru a droždí. Promíchejte a kvásek dejte na teplo vzejít. Stačit by na to mělo 15-20 minut.
  • V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli.
  • Do mísy s moukou přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a vajíčko. Zpracujte těsto a nechte ho na teplém místě cca 30 minut kynout.
  • Mezitím připravte jablka. Rozkrájejte je na čtvrtky, vyndejte jádřince a jablka nakrájejte na tenké plátky (cca 1mm). 
  • Plech vyložte pečícím papírem. Vyklopte na něj těsto a rukama nebo malým válečkem ho roztáhněte na placku silnou asi 0,5 cm. Placka může přesahovat přes okraje plechu, protože okraje těsta se nakonec budou přehýbat přes koláč.
  • Těsto posypejte strouhaným perníkem a na něj vyskládejte jablka. posypejte cukrem, jemně drceným kořením a ořechy.
  • Okraje těsta překlopte přes náplň.
  • Pečte v troubě na 170°C cca 45 minut.


Žádné komentáře :

Okomentovat