14 září 2017

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S MASCARPONE A SKOŘICOVOU DROBENKOU


Dneska mám narozeniny. Nadělila jsem si k nim prodloužení domény Bistro.cz na dalších pět let :). Taky jsem do práce upekla tenhle fakt boží švestkovej koláč.
Je to můj oblíbený kelímkový recept, kdy jedním jogurtovým kelímkem odměřujete všechny ostatní ingredience. Potom to základní těsto můžete obložit a vylepšit čím chcete. Já tentokrát pod každou švestku dala lžičku mascarpone, kterým se nikdy nic nezkazí a nakonec vše posypala skořicovou drobenkou a plátky mandlí..

Tady ještě přidávám odkaz na ten první, už tři roky starý recept. Je tam poměr surovin, když použijete jen malý jogurt a špaldovou mouku: 

Ingredience:
1 plech

Těsto:
1 kelímek bílého jogurtu (velký = 400 g)
1,5 kelímku polohrubé mouky
0,5 - 3/4 kelímku cukru krupice
1 prášek do pečiva
2 vajíčka
2 lžíce vanilkového extraktu

+ 1 kelímek mascarpone
+ švestky
+ velká hrst mandlových plátků

Drobenka:
40 g másla
100 g hrubé mouky
50 g krupicového cukru
2 zarovnané lžičky skořice

Postup:

  • Do mísy vyklopte jogurt, kelímkem si odměřte všechny ostatní sypké suroviny, přidejte prášek do pečiva, vanilkový extrakt a vajíčka a vše dobře promíchejte.
  • Těsto rozetřete na plech (vymazaný máslem a vysypaný moukou nebo potažený pečícím papírem). Na těsto lžičkou pokládejte kousky mascarpone, na každý kousek mascarpone položte půlku (nebo u větších čtvrtku) švestky.
  • V misce smíchejte máslo, cukr, mouku a skořici a udělejte drobenku.
  • Koláč posypejte skořicovou drobenkou a plátky mandlí. Pečte na 170°C přibližně 25-30 minut.



4 komentáře :