20 července 2017

JAHODOVÁ MARMELÁDA S VANILKOU

Po vanilce marmeláda nádherně voní i chutná. Vanilku takhle přidávám i do rybízové marmelády, z červeného i černého rybízu. Určitě to taky zkuste :)

Ingredience:
cca 7 skleniček 

2 kg jahod
1 vanilkový lusk
1 kg cukru krupice
120 ml citrónové šťávy
20 g pektinu (přírodní citrusový pektin)

Postup:

  • Omyté jahody překrájejte na půlky a vložte do hrnce. Promíchejte s polovinou cukru a za občasného promíchání začněte pomalu zahřívat. 
  • Po 15 minutách by už jahody měly být změklé. V tuto chvíli je buď rozmixujte ponorným mixérem nebo rozšťouchejte šťouchadlem na brambory. Záleží na vás, jak velké kousky jahod chcete v marmeládě mít.
  • Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábněte semínka. Dejte je do hrnce k rozmixovaným / rozšťouchaným jahodám a přihoďte i vanilkový lusk. Pektin dobře promíchejte se zbylým cukrem a také přidejte k jahodám. Přilijte i citrónovou šťávu.
  • Vařte 15 - 20 minut, občas promíchejte a sbírejte bílou pěnu z hladiny - pokud se bude hodně tvořit).
  • Po 15 - 20 minutách můžete provést test želírování. Na talířek kápněte trochu marmelády a dejte do ledničky. Po pár minutách v lednici by marmeláda už po talířku neměla stékat.
  • Z hotové marmelády vyndejte lusk a marmeládu plňte do čistých a horkou vodou vypláchnutých skleniček.
  • Lusk z marmelády rozdělte na tolik kousků, kolik skleniček vám vyšlo. Já jsem ho letos rozřezala na 7. Do každé skleničky dejte kousek lusku a zavíčkujte.
  • Skleničky obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Žádné komentáře :

Okomentovat