Po vanilce marmeláda nádherně voní i chutná. Vanilku takhle přidávám i do rybízové marmelády, z červeného i černého rybízu. Určitě to taky zkuste :)
Ingredience:
cca 7 skleniček
2 kg jahod
1 vanilkový lusk
1 kg cukru krupice
120 ml citrónové šťávy
20 g pektinu (přírodní citrusový pektin)
Postup:
- Omyté jahody překrájejte na půlky a vložte do hrnce. Promíchejte s polovinou cukru a za občasného promíchání začněte pomalu zahřívat.
- Po 15 minutách by už jahody měly být změklé. V tuto chvíli je buď rozmixujte ponorným mixérem nebo rozšťouchejte šťouchadlem na brambory. Záleží na vás, jak velké kousky jahod chcete v marmeládě mít.
- Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábněte semínka. Dejte je do hrnce k rozmixovaným / rozšťouchaným jahodám a přihoďte i vanilkový lusk. Pektin dobře promíchejte se zbylým cukrem a také přidejte k jahodám. Přilijte i citrónovou šťávu.
- Vařte 15 - 20 minut, občas promíchejte a sbírejte bílou pěnu z hladiny - pokud se bude hodně tvořit).
- Po 15 - 20 minutách můžete provést test želírování. Na talířek kápněte trochu marmelády a dejte do ledničky. Po pár minutách v lednici by marmeláda už po talířku neměla stékat.
- Z hotové marmelády vyndejte lusk a marmeládu plňte do čistých a horkou vodou vypláchnutých skleniček.
- Lusk z marmelády rozdělte na tolik kousků, kolik skleniček vám vyšlo. Já jsem ho letos rozřezala na 7. Do každé skleničky dejte kousek lusku a zavíčkujte.
- Skleničky obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Žádné komentáře :
Okomentovat