Řezy můžete i trochu obměnit. Pokud je chcete opravdu hodně štrůdlové, přidejte do jablek ještě nasekané vlašáky a hrozinky. Když naopak vynecháte skořici, štrůdl už tolik připomínat nebudou. Já mám ale kombinaci jablka a skořice moc ráda a tak dělám následující verzi:
Ingredience:
Recept je na malý plech 25x20 cm.
Na klasický velký plech udělejte dvojitou dávku těsta i náplně
Na klasický velký plech udělejte dvojitou dávku těsta i náplně
Těsto:
200 g hladké mouky
1 vejce
125 g studeného másla
0,5 pytlíčku prášku do pečiva
3 lžíce mléka
1 lžíce cukru
rozšlehané vejce na potření
Náplň:
0,5 kg jablek
1 vanilkový pudinkový prášek (nevařit! potřebujeme prášek)
lžíce skořice
4 lžíce cukru (nebo podle sladkosti jablek)
Postup:
- Všechny ingredience na těsto vložte do mísy a vypracujte těsto. Obalte ho potravinovou folií a uložte na půl hodiny do lednice.
- Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubo. Přidejte k nim cukr, skořici a pudinkový prášek. Dobře promíchejte.
- Těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé na pomoučněném vále vyválejte obdélník o maličko větší než je váš plech.
- Na dno plechu položte jeden plát těsta. Na něj rovnoměrně rozprostřete strouhaná jablka. Překryjte druhým plátem těsta, okraje umačkejte (vidličkou to jde dobře) a koláč nahoře propíchejte vidličkou. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 170°C přibližně 20-25 minut.
Super nápad s tým pudingom, stále sa je čo učiť. Ja používam jemnú strúhanku alebo podrvené piškóty...teraz vymením. Robila som dnes jablkovú štrúdlu lebo zvíťazilo lístkové cesto v chladničke nad mojou lenivosťou ☺.
OdpovědětVymazatTen puding to zahustí a navíc i dodá dobrou chuť (aspoň já mám sladkosti s pudingem ráda) :-) P.
VymazatTen puding to zahustí a navíc i dodá dobrou chuť (aspoň já mám sladkosti s pudingem ráda) :-) P.
VymazatPoužívam puding - zlatý klas (vraj u Vás ho nedostať) do jabĺk keď ich varím ako plnku alebo do tvarohových a iných náplní...takto do surových ma to zatiaľ nenapadlo.
OdpovědětVymazatDokonce to můžeme udělat úplně bez vejce, tedy pokud je omezujeme třeba kvůli cholesterolu. A úplně nejlepší tyhle řezy jsou druhý den, těsto krásně zvláční a pudingová jablka ztuhnou. A většinou do náplně strouhnu citron.kůru, ta taky dodá švih.
OdpovědětVymazatCitrónovou kůru taky občas přidám;-). Bez vajíček jsem to ještě nezkoušela. Navíc horší na cholesterol je určitě to máslo než vajíčko;-) Tenhle koláč má prostě spoustu vylepšení a všechny jsou super :))
Vymazat