O víkendu slavila naše babička 93.narozeniny. Zase jsem upekla náš oblíbený Red Velvet dort, ale tentokrát trochu jinak. Nejen na pohled, ale i na chuť. Ozdobený 93. pusinkami.
Pusinky i korpusy jsem si upekla předem doma a pak to všechno na chalupě sestavovala dohromady. Z domova jsem si přivezla metličkový mixér, ale protože mám na chalupě ještě pořád polní kuchyň, našla jsem jenom širokou a nízkou mísu. Při šlehání šlehačky to dost cákalo a tak jsem dostala super nápad. Přes mísu přehodit utěrku aby chytala kapky šlehačky. No co myslíte? Že ten nápad byl pěkně blbej. Útěrka se chytla do metliček, prolítla šlehačkou v míse a skončila pevně zaseknutá a namotaná na mixéru. A velká část šlehačky na stropě :)
Ingredience:
forma s průměrem 20cm
Těsto:
250 g hladké mouky
15 g kakaa
1,5 lžičky soli
110 g másla + na vymazání formy (já mám nepřilnavou formu, nevymazávala jsem)
200 g krupicového cukru
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
240 ml podmáslí
0,5 lžičky červené gelové barvy
1,5 lžičky vinného octa
1 lžička jedlé sody
Krém:
200 g mascarpone
200 g sýra Philadelphia
200 ml smetany ke šlehání
100 g moučkového cukru (nebo trošku míň, podle chuti)
1 lžička vanilkového extraktu
+ 150 g malin
Na ozdobu:
PUSINKY (klikni na recept)
obarvené gelovými potravinářskými barvami
Postup:
- Předehřejte si troubu na 175°C. Připravte si 4 pečící papíry o průměru dna dortové formy.
- V míse smíchejte mouku s kakaem a solí. Ve druhé míse vyšlehejte do světlé pěny máslo s krupicovým cukrem. Trvá to asi 3 minuty, když je pěna světlá, postupně do ní zašlehejte vejce a nakonec i vanilkový extrakt.
- V podmáslí si důkladně rozmíchejte gelovou barvu.
- Růžové podmáslí a směs mouky, kakaa a soli vmíchejte do máslové pěny. Pořádně promíchejte.
- Ve skleničce smíchejte ocet a sodu. vznikne pěna, kterou zamíchejte do těsta.
- Postupně upečte všechny 4 korpusy ve formě vyložené pečícím papírem. Jeden korpus (s průměrem 20cm) jsem pekla 10 minut.
- Korpusy nechte vychladnout, já jsem je nechala zabalené ve folii do druhého dne v lednici.
- Připravte si krém: vyšlehejte Philadelphii s mascarpone, moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Zvlášť si vyšlehejte šlehačku a postupně ji stěrkou zašlehávejte do krému z mascarpone a Philadelphie.
- Jednotlivé korpusy promazávejte vrstvou krému a na každou vrstvu krému dejte hustě maliny. Krém se snažte rozdělit tak, ať největší část zůstane na potření dortu.
- Nakonec celý dort potřete vrstvou krému a uhlaďte. Nejlépe to půjde širokou špachtlí. Dort ozdobte pusinkami až na poslední chvíli. Ten náš čekal asi 3 hodiny v teplé předsíni a pusinky se trošku začaly zespodu rosit. Nebyla to žádná katastrofa, ale večer předem je na dort rozhodně nedávejte :)
Ten je krásný :)
OdpovědětVymazatMagicBeautyLife