Nastal tedy čas zašátrat v mrazáku a vylovit pečlivě nasyslené zásoby z léta.
Nakonec z toho byl dokonalý oběd.
Borůvkové knedlíky z bramborového těsta sypané cukrem a praženou strouhankou.
Ingredience:
množství bylo tentokrát na 15 knedlíků
500 g brambor uvařených ve slupce
100 g dětské krupice + trochu na podsypání
100 g bramborového škrobu
1 vejce
špetka soli
200 g (mražených) borůvek
Pražená strouhanka:
100 g másla
50 g strouhanky
+ moučkový cukr na posypání
100 g másla
50 g strouhanky
+ moučkový cukr na posypání
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce doměkka, sceďte, oloupejte a nechte vychladnout.
- Dejte si vařit hrnec vody a začněte připravovat těsto. Brambory prolisujte lisem na brambory do mísy. Pokud nemáte lis na brambory tak je nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte krupičku, škrob, špetku soli a vejce. Promíchejte a vypracujte hladké těsto.
- Podložku si zlehka posypejte krupičkou, na kterou budete pokládat hotové knedlíky (aby se nepřilepily). Z těsta vždy odeberte kousek, udělejte placičku, na ní dejte přibližně 2 lžičky borůvek. Teď bych další postup popsala asi tak, jako když dělám sněhovou kouli. Použití mražených borůvek má jednu velkou výhodu. Nemusíte se bát, že je při koulení knedlíku rozmáčknete. Nakonec ještě poválejte v rukách dokulata a zkontrolujte jestli je knedlík neporušený a nemá nikde žádnou prasklinu.
- Hotové knedlíky vložte do vroucí vody. Opatrně je vařečkou odlepte od dna. Knedlíky po chvilce vyplavou. Od té doby co vyplavou je vařte ještě 5 minut. Mezitím, co se knedlíky vaří, rozehřejte na pánvičce máslo a vsypte strouhanku. Stačí opékat maximálně 2 minuty.
- Hotové knedlíky vylovte z vody, nejlépe to jde děrovanou naběračkou. Dejte je do mísy a přidejte strouhanku.
- Na talíři knedlíky pocukrujte moučkovým cukrem.
Žádné komentáře :
Okomentovat