Stejně jako meruňkové knedlíky musí být z tvarohového těsta, tak hruškové a švestkové jedině z bramborového. A s mákem. Taky to tak máte?
Knedlíky vždycky dávám do modré, už docela hodně otlučené mísy. Je to mísa s příběhem. Možná někomu přijde škaredá a na vyhození. Já, vždycky, když se na ní podívám, vidím mísu plnou knedlíků u babičky. Je to totiž babičky mísa a když jsem byla malá, babička do ní dělávala knedlíky. Navždycky to bude naše knedlíková mísa a nikdy jí nevyhodím.
A čím knedlíky nejradši mastíte? Já jsem tentokrát rozpustila máslo, ale babička je vždycky dělala se sádlem. Obě možnosti jsou dobré a záleží jenom na vaší chuti.
Každopádně kombinace bramborového těsta, švestek a máku je boží :)
Naposledy mi z uvedeného množství těsta vyšlo 16 knedlíků. Záleží jak silnou vrstvou těsta knedlíky obalíte a taky jak velké budete mít švestky. V receptu mám 20 švestek. Lepší, když jich pár zbude, než aby jich bylo málo.
Ingredience:
16-20 knedlíků
500 g brambor uvařených ve slupce
100 g dětské krupice + trochu na podsypání
100 g bramborového škrobu
1 vejce
špetka soli
20 švestek
mletý mák na posypání
moučkový cukr na pocukrování
rozpuštěné máslo nebo sádlo na polití
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce doměkka, sceďte, oloupejte a nechte vychladnout. Každou švestku z boku nakrojte (ale úplně nepřekrajujte) a vyndejte z ní pecku.
- Dejte si vařit hrnec vody a začněte připravovat těsto. Brambory prolisujte lisem na brambory do mísy. Pokud nemáte lis na brambory tak je nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte krupičku, škrob, špetku soli a vejce. Promíchejte a vypracujte hladké těsto.
- Podložku si zlehka posypejte krupičkou, na kterou budete pokládat hotové knedlíky (aby se nepřilepily). Z těsta vždy odeberte kousek, přibližně o něco větší než švestka, udělejte placičku a zabalte švestku. Nakonec ještě poválejte v rukách dokulata a zkontrolujte jestli je knedlík neporušený a nemá nikde žádnou prasklinu.
- Hotové knedlíky vložte do vroucí vody. Opatrně je vařečkou odlepte od dna. Knedlíky po chvilce vyplavou. Od té doby co vyplavou je vařte ještě 5 minut. Mezitím, co se knedlíky vaří, rozehřejte máslo nebo sádlo.
- Hotové knedlíky vylovte z vody, nejlépe to jde děrovanou naběračkou. Dejte je do mísy a jenom trochu omastěte, ať se neslepí. Posypejte mletým mákem tak, aby byly ze všech stran dobře obalené.
- Na talíři knedlíky ještě trochu posypejte mákem, pocukrujte moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem (nebo sádlem).
Musím to rýchlo zavrieť, mak milujem a môj žlčník by to takto večer nevydržal ☺
OdpovědětVymazat:-) Tak až ráno :-) No, není to úplně dietní, ale když si dám 3 k obědu, nezabije mě to a pochutnám si :-D
VymazatSú parádne, milujem mak <3 a tie slivečky jedna báseň :)
OdpovědětVymazatblog FromLenka
Děkuji:-) tahle kombinace chutí je nepřekonatelná 💛
OdpovědětVymazat