26 října 2016

DÝŇOVÝ HUMMUS

K podzimu patří dýně a taky Halloween. I když tenhle svátek třeba někdo nemusí, já mám ráda výzdobu, nejvíc hlavně rozsvícené vydlabané dýně a taky halloweenské party. Na takovou party se hodí přinést něco z dýně. Já vždycky obdivuju různé zdobené dortíky, ale ne vždycky je na takovou piplačku čas. Zkuste udělat dýňový hummus. Já jsem ho dělala z hokkaido dýně. V zavřené krabičce v lednici vydrží perfektní minimálně 3 dny, delší dobu vyzkoušenou nemám, vždy se snědl :)


Ingredience:
asi 1 kg hummusu, přibližně pro 8-10 lidí 

400 g plechovka cizrny
500 g dýně hokkaido (váha už po vydlabání semínek)
2 lžíce tahini pasty
6 lžic olivového oleje
6 stroužků česneku
šťáva z 1 citrónu
1 vrchovatá lžička římského kmínu
sůl


Na dokončení + k podávání:
chilli nebo chilli olej (nebo olivový olej)
čerstvý koriandr
zelenina nakrájená na špalíčky 
pita chleba

Postup:

  • Dýni (bez semínek) pokrájejte na menší kousky. Dejte na plech vyložený pečícím papírem, osolte, přidejte 3 lžíce olivového oleje a dobře promíchejte. Pečte v troubě na 180°C přibližně 20 minut - do měkka. Nechte vychladnout.
  • Do mixéru vlijte cizrnu i s nálevem, přidejte tahini pastu, 3 lžíce olivového oleje, česnek, citrónovou šťávu, římský kmín a trochu soli. Nakonec i pečené kousky dýně a vše rozmixujte na hladkou pastu. 
  • Na talíři pokapejte chilli olejem, kdo nemá rád ostré může použít olivový olej a posypejte koriandrem.


Žádné komentáře :

Okomentovat