21 června 2016

PANNA COTTA S JAHODOVOU OMÁČKOU










Panna cotta je česky svařená smetana. A přesně tomu odpovídá i chuť. Smetanovo - vanilková, pro mně dokonalá chuť. Panna cottu mám opravdu ráda. 
Při přípravě je důležité použít vanilkový lusk. Esence nebo dokonce kupovaný vanilkový cukr by to všechno úplně zkazil.
Panna cottu podle následujícího receptu už dělám několik let. O recept si v poslední době řeklo několik kamarádek, které stresuje jedna věc. Že jim panna cotta neztuhne a po vyklopení nebude držet tvar.
Mám dvě dobré zprávy.
1) podle následujícího receptu ztuhne, ale....
2)...ale vůbec se nestresujte ztuhnutím. Nejlepší je panna cottu nalít do skleničky. Vy nebudete mít stres, že dostatečně neztuhla a hosté nebudou muset honit bábovičku v ovocné omáčce po talíři :)

A protože je právě sezóna českých voňavých jahod, připravila jsem panna cottu s jahodovou omáčkou:

Ingredience:
na 4 skleničky
500 ml smetany (31%)
5 plátků želatiny
40 g cukru
1 vanilkový lusk

200 g jahod + 1 lžíce moučkového cukru

Postup:


Plátkovou želatinu namočte do trošky mléka nebo vody
Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka, lusk nevyhazujte.
Do kastrolku nalijte smetanu a přidejte vyškrábnutá vanilková semínka a i zbylý lusk
Přisypte moučkový cukr
Dobře promíchejte a zahřívejte až těsně k bodu varu. Odstavte z ohně a vyndejte vanilkový lusk.
Do horké smetany přidejte slitou, nabobtnalou želatinu
Dobře rozmíchejte, želatina se musí úplně rozpustit.
Hotovou směs nalijte do skleniček.
TIP: udělám 2 panna cotty do skleničky a dvě dám do skleničky od marmelády. Takhle se dá krásně vzít s sebou do práce:)
Panna cottu nechte přes noc v lednici.
Před podáváním rozmixujte jahody s lžící cukru (nebo podle chuti a podle sladkosti jahod). Nalijte do každé skleničky na panna cottu.


Žádné komentáře :

Okomentovat