Zase je sezóna rebarbory a blíží se i sezóna jahod. Do tohoto koláče určitě stačí i jahody, které právě teď koupíte všude. Sice ještě nejsou české, ale na druhou stranu, ty české mi skoro přijde škoda zapéct do koláče :)
Kdo by chtěl zkusit zase něco jiného, mám tady následující recept. Nevím, jestli se dá říct zdravější, přece jenom, je v něm máslo a cukr, ale když se budete řídit heslem "všeho s mírou" tak se možná slovo zdravější použít dá :)
Ingredience
forma o průměru 28 cm
180 g špaldové hladké mouky
180 g jemných ovesných vloček
110 g třtinového cukru
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
160 g změklého másla
podle chuti můžete přidat i lžičku mleté skořice
podle chuti můžete přidat i lžičku mleté skořice
200 g jahod pokrájených na 2-3 mm plátky
4 stvoly rebarbory
+ 3 lžic třtinového cukru
Postup:
- očištěnou rebarboru pokrájejte na 3 cm kousky, vložte do pekáčku a zasypte třemi lžícemi třtinového cukru. Promíchejte a dejte do trouby zapéct na 15 minut na 180°C. Občas zkontrolujte a promíchejte.
- Mezitím smíchejte mouku, vločky, cukr, kypřící prášek, sůl a máslo a prsty užmoulejte drobenku.
- Z drobenky odeberte 200 g stranou a zbytek drobenky umačkejte do koláčové formy, okraje lehce zvedněte.
- Na drobenkovou vrstvu položte vrstvu plátků jahod a na ni vrstvu pečené rebarbory. Vše nakonec zasypejte zbylou drobenkou a dejte péct na 180°C na cca 30 minut.
Postup zjednodušeně:
Vrstva umačkané drobenky:
Vrstva jahod na plátky:
Vrstva pečené rebarbory:
A nakonec zbylá drobenka:
Nejlepší koláč, co jsem kdy dělala! :)
OdpovědětVymazatVážně? Tak to mám radost!! :) Díky za komentář:)
Vymazat