Recept pro všechny, kteří nepotřebují mít na talíři nutně maso. Teď na jaře je dělám jako rychlou večeři nebo rychlý oběd. Jsou v nich ingredience, které mám vždy doma, akorát koupím čerstvou cuketu a chřest. Ale po chřestové sezóně je dělám i bez něj. Za okny natrhám bazalku, použila jsem směs klasické, fialové a citrónové bazalky. Lístečky kolem dokola je jedlá chryzantéma, to je salát. Ten si také pěstuji, ale použijte třeba rukolu nebo nemusíte nic :)
Pokud máte chuť citrónu hodně rádi, strouhněte do špaget i trošku citrónové kůry. Výborné je pokapat na závěr špagety citrónovým olivovým olejem.
P.S. Jestli maso nutně potřebujete, přihoďte ke špagetám pár krevet...
P.S. Jestli maso nutně potřebujete, přihoďte ke špagetám pár krevet...
Ingredience:
2 velké porce
půl balíčku špaget
0,5 střední nebo 1 malá cuketa
1 mrkev
6 výhonků zeleného chřestu
3 stroužky českého česneku
1-2 lžíce citrónové šťávy
pár lístků bazalky
olivový olej
sůl
pepř
+ podle chuti sýr na posypání
+ podle chuti sýr na posypání
Postup:
- Mrkev i neoloupanou cuketu nastrouhejte na hrubé nudličky. Mám na to malé perfektní struhadlo přivezené přímo z Vietnamu, klasické hrubé struhadlo je na to moc jemné, pokud máte, použijte radši škrabku na julienne. Stroužky česneku pokrájejte na tenké plátky.
- Dejte vařit špagety. Ogrilujte si chřest - na grilovací pánvi nebo na grilu a nakrájejte ho na kousky, asi 2 cm dlouhé. Mezitím na olivovém oleji nechte zpěnit česnek. Přidejte mrkev a minutu až dvě opékejte. Přidejte cuketu a ještě asi minutu opékejte.
- Vypněte plamen a k zelenině do pánve přidejte kousky chřestu, citrónovou šťávu, natrhané lístky bazalky a vše osolte a opepřete.
- Vařené špagety sceďte a přidejte do pánve k zelenině. Vše promíchejte.
- Na talíři ozdobte lístky bazalky a pokapejte (citrónovým) olivovým olejem. Podle chuti posypejte sýrem.
Žádné komentáře :
Okomentovat