Smrž je výborná jarní houba. Najdete ho většinou od konce března do května. Atlas hub místo výskytu uvádí nejčastěji kolem cest, na okrajích lesů, na loukách a v parcích. Já jsem ale smrže nejčastěji našla na zahradě na mulčovací kůře. Většinou na čerstvé, na podzim nasypané. I když tahle houba vypadá na první pohled dost zvláštně - zvlášť pro ty, co jsou zvyklí sbírat jenom hříbky, rozhodně se jí nebojte. Byla by to totiž hrozná škoda. Smrž je výrazná, voňavá houba. Hodí se k masu, do omáček nebo právě do rizota a všemu dodá silnou, houbovou chuť.
Ingredience:
na 2 porce
200g rýže na rizoto (použila jsem Arborio)
200 g čerstvých smržů (nebo kačenek)
200 g čerstvých smržů (nebo kačenek)
1 větší šalotka
80 ml bílého vína
900ml lehce osoleného nebo nesoleného kuřecího vývaru
50g parmazánu + trochu na posypání
60g másla (rozdělit na třetiny, první na opečení hub, druhá na rýži a třetí na vmíchání)
hladkolistá petržel, jemně posekaná, na závěr
sůl, pepř
hladkolistá petržel, jemně posekaná, na závěr
sůl, pepř
Postup:
- Dobře očištěné smrže nakrájejte na větší kousky (hodně se vařením srazí). Na třetině másla (20g) začněte opékat polovinu jemně pokrájené šalotky. Když začne sklovatět, přidejte smrže. Opepřete a trošku osolte, smrže většinou pustí vodu, takže je krátce poduste ( asi tak 5 min) a pánev odstavte.
- Do druhé pánve dejte druhou třetinu másla (20 g) a na něj druhou polovinu šalotky. Když šalotka zesklovatí, přidejte rýži, promíchejte a pár minut nechte opékat. Za pár minut rýže trochu zprůhlední. V tu chvíli přilijte víno. Nechte odpařit (2 minuty) a přidejte celý obsah pánve se smrži. Podle toho, kolik smrže pustily vody, přilijte naběračku vývaru. Rýži promíchejte, ať se nepřilepí. Počkejte až se částečně vsákne a přilijte další naběračku.Mezitím rýži míchejte, aby se nepřilepila ke dnu, dokud se rýže neuvaří. To trvá přibližně 15 minut.
- Ve chvíli, kdy je rýže hotová vmíchejte zbytek másla, strouhaný parmazán a petrželku, nechte minutu pod pokličkou odpočívat.
- Na talíři posypejte strouhaným parmazánem.
Žádné komentáře :
Okomentovat