Nebudu dělat, že jsem si ho náhodou koupila. Nee :) Dostala jsem ho od Chefshopu, což je super obchod s kuchyňskými doplňky a delikatesami všeho druhu. Prostě obchod přesně pro mě.
Ale co s ním? To byla ta moje sladká výzva.
Nakonec jsem se ho rozhodla použít při přípravě dobrot na oslavu manželových narozenin. Myslím, že jsem ho použila hrozně jednoduše. A platí, že v jednoduchosti je krása, protože šedesát mini košíčků zmizelo asi za dvacet minut. Kdybych jich upekla tak sto dvacet, bylo by to pořád málo :)
Ingredience:
na 60 košíčků, korpus s průměrem 3,5 cm
Těsto na košíčky:
100 g másla
2 žloutky
30 g cukru krystal
200 g hladké mouky
špetka soli
30 ml vlažné vody
strouhaná kůra z půlky citrónu
Náplň:
200 g kaštanového pyré
200 g mascarpone
Na ozdobu:
ovoce podle chuti
Na každý košíček jsem použila:
kousek jahody
kousek kiwi
půlku kanadské borůvky
Postup:
- Do mísy prosejte mouku, přisypte cukr, špetku soli a citrónovou kůru. Přidejte máslo, žloutky a vody. Vypracujte hladké těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a nechte minimálně hodinu odpočívat v lednici
- Kovové formičky na košíčky vymažte zlehka máslem a do každého dejte kuličku těsta. Prsty vtlačte do formičky, jako když děláte vánoční pracinky. Uprostřed nechte důlek. Nezapomeňte, že těsto při pečení trochu nakyne a potřebujeme získat košíčky, ne nějaké bábovičky :)
- Košíčky vyplněné těstem narovnejte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 170°C 10-15 minut. Řiďte se barvou. Košíčky jsou z lineckého těsta a tak jejich ideální barva je světlá, můžou mít i narůžovělé okraje.
- Upečené košíčky nechte trochu vychladnout a potom je opatrně vyklepněte z formiček a nechte vychladnout úplně.
- Krém připravte jednoduše, do misky dejte kaštanové pyré a mascarpone. Metličkami vyšlehejte na hladký krém. Dejte vychladit do lednice a mezitím připravte ovoce. Použijte vaše oblíbené. Doporučuji použít trochu kyselejší, které se skvěle hodí ke sladkému krému a košíček je díky kyselejšímu ovoci svěží, nepřeslazený.
- Krémem naplňte cukrářský sáček s ozdobným koncem a každý košíček naplňte trochou krému. Ozdobte ovocem a před podáváním nechte hodinu až dvě uležet.
Tak to je super!!! Já bych vůbec nevěděla co s tím kastanovym krémem udělat. Tohle je snadné a elegantní, prostě kraaasa!!!A hlavně palec nahoru za ten úvod. Na většině blogů čtu"náhodou jsem si koupila" a tady "dostala jsem" fakt super! A recept určitě zkusim.
OdpovědětVymazatDěkuju!! Třeba u čokocheesecaku mám fotky toho, co jsem koupila, ale to jsem opravdu koupila. Tady jsem dostala s výzvou vymyslet zajímavé použití a nevidím důvod, proč to nenapsat narovinu;-) Takže jsem moc ráda, že se úvod i recept líbí a pak dejte vědět, jak vám chutnaly :-)P.
Vymazat