Když se řekne čočková polévka, každý si asi vybaví českou klasiku z hnědé čočky a s uzeninou.
U nás doma je ale větší klasikou polévka z čočky oranžové. Mám jí ráda, je lehká, ale zasytí. Je to ideální oběd do krabičky do práce. Navíc se oranžová čočka nemusí namáčet a je rychle vařená. Polévku budete mít do dvaceti minut hotovou.
Víte, že červená čočka je jediná luštěnina, která nenadýmá? Navíc obsahuje spoustu železa, fosforu, selenu, zinku a vitamínu B6.
Takže nejen dobrá, ale i zdravá polévka to je:)
Ingredience:
na cca 3l polévky
3 střední žluté cibule
250 g oranžové čočky
150 g mrkve (to jsou přibližně 2 střední mrkve)
1 plechovka sekaných rajčat
2 litry vývaru (kuřecí, zeleninový)
1 bobkový list
2 lžičky mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
0.5 lžičky mletého kajenského pepře
1 stroužek česneku
2 lžíce másla
sůl
+ něco zeleného na posypání polévky na talíři. Zkuste čerstvý, posekaný koriandr. Já mám ráda polévku posypanou čerstvými výhonky, třeba ředkviček nebo brokolice.
Postup:
- Cibuli pokrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo a přidejte cibuli. Když zesklovatí, přidejte mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle. Minutu společně opékejte. Přidejte mletý koriandr, římský kmín a kajenský pepř. Další dvě až tři minuty opékejte a přisypte čočku. Vše promíchejte a zalijte vývarem a celou plechovkou sekaných rajčat. Přidejte bobkový list a osolte.
- Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 10 minut. Po deseti minutách do polévky prolisujte stroužek česneku a ještě krátce povařte.
- Na talíři posypejte zeleným koriandrem nebo různými čerstvými výhonky.
Žádné komentáře :
Okomentovat