Přemýšlela jsem, co dobrého sladkého upéct na víkend. Až jsem si vzpomněla na recept na jednoduchý, ale moc dobrý koláč na plech.
Piškotové těsto s vanilkovým pudingem, potřené oslazenou zakysanou smetanou a nakonec posypané mojí oblíbenou skořicí.
Ingredience:
na 1 hlubší plech 38x25 cm
Těsto:
4 žloutky
160 g cukru moučka (v originále 200 g)
100 ml oleje
100 ml mléka
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
4 bílky (ušlehané na sníh)
Puding:
500ml mléka
1 vanilkový puding
2 lžíce cukru
Krém na potření:
2 zakysané smetany (1 kelímek 190 g)
2 vanilkové cukry nebo domácí vanilkový cukr podle chuti
+ mletá skořice na posypání
- Pokud použijete větší plech než já, na potření koláče použijte zakysané smetany 3.
Postup:
- Nejdříve si uvařte puding. Na těsto se nalévá horký, takže nemusíte nijak dlouho předem.
- Připravte si 2 mísy. Rozklepněte vajíčka a do jedné mísy dejte bílky, do druhé žloutky. Bílky vyšlehejte na pevný sníh.
- Do mísy se žloutky přidejte cukr, šlehejte a postupně přilévejte olej a mléko. Vyšlehejte do světlé pěny a postupně začněte přidávat mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Nakonec do těsta opatrně vmíchejte sníh z bílků.
- Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný máslem a vysypaný moukou.
- Na syrové těsto nalijte puding. Snažte se ho nalít rovnoměrně všude. Můžete si pomoct třeba naběračkou nebo lžící.
- Koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 150-160°C na přibližně 35 minut.
- Po vychladnutí koláč potřete zakysanou smetanou a posypejte skořicí. Nebojte se toho, že po potření koláče je smetana dost řídká a nechte přes noc v lednici. Zakysaná smetana se částečně vsákne do těsta a druhý den už nebude tak tekutá.
Náádherná fotka! Koláč jsem hned dnes zkusila a je snadný a výborný. Hledala jsem váš blog ve foodblogu roku kvůli hlasování a není tam? To není možné :-( Hlavně, že tam jsou blogy, kde má bloger fotografa. Vím o dvou, kde si to blogerka nefotí sama :-( Bistro mám moc ráda a Vaše recepty fungují a postupy jsou úžasně popsané! Katka
OdpovědětVymazatAhoj Katko, moc děkuju! Jsem ráda, že se pečení a vaření podle Bistra daří :-) Ve foodblogu bistro není, no..třeba příště ;-) A ještě jednou děkuju!!! Z takových zpráv mám největší radost!P.
VymazatS radostí musím odpověď aktualizovat :-) Bistro32 je totiž mezi top50 českými blogy! Odkaz je vpravo nahoře na blogu :-))
OdpovědětVymazat