Představujete si, že potřebujete velký zelňák nebo se bojíte, že vám to doma nebude úplně vonět? Tak se nebojte. Stačí šroubovací zavařovačky, samozřejmě dokonale vymyté a vypláchnuté vařící vodou.
Kysané zelí má, hlavně teď v zimě, významné účinky na naše zdraví. Je velkým zdrojem vitamínu C a vitamínu B. Pomáhá snižovat krevní tlak a díky odvodňujícímu účinku pomáhá s rychlým odstraněním odpadních látek z těla.
Největší práci vám dá nakrouhat zelí. Můžete ho krájet nožem. Většinou to tak dělám i já. Co se mi ale hodně osvědčilo, je nakrájet zelí škrabkou na zeleninu. Škrabkou ho totiž pokrájíte krásně jemně. No ale je to strašná práce :)
Ingredience:
bílé zelí
kmín
sůl
Na 1 kg zelí 20 g soli
Stejně jako třeba na kimchi, i za zelí používám sůl bez jódu. Protože se špatně shání, můžete použít i jódovanou. Ale pokud rádi kvasíte a někde uvidíte sůl bez jódu, neváhejte a berte jí.
Postup:
- Hlávku zelí rozpulte, vykrojte košťál a zelí nakrouhejte najemno. Dejte do velké mísy, přidejte trošku kmínu a prosolte. Na kilo zelí použijte 20 g soli. Zelí v míse dobře promačkejte, až začne pouštět vodu. Nechte ho stát asi 3 hodiny.
- Připravte vymyté sklenice, vypláchnuté vařící vodou a vysušené. Do sklenice musíte zelí dobře upěchovat. Rukou nebo kvrdlačkou. Nebyla jsem si jistá názvem a google tomu říká vrtička, to jsem teda ještě neslyšela :) Prostě tímhle:
- Po napěchování by měla být nad zelím hladinka tekutiny, kterou pustilo.
- Sklenici uzavřete víčkem a nechte při pokojové teplotě (u nás 21°C) a ve tmě (stačí např. přehodit útěrkou) kvasit 14 dnů. Sklenice postavte do misky, protože při kvašení ze sklenice občas něco uteče. Vykvašené zelí uchovávejte v chladu.
Žádné komentáře :
Okomentovat