Domácí jogurtovou lučinu používám už pěkných pár let. Výborná je do pomazánek, protože je krémovější než originál a moc dobře se roztírá. Hodí se i do sladkých krémů na dorty, muffinky a koláče.
Výborná je i jen tak namazaná na chleba a posypaná pažitkou.
Nedávno jsem popisovala kamarádce složení pomazánky a zjistila jsem, že domácí lučinu nezná. Takže návod je určený pro všechny, kdo tento snadný zázrak za pár korun ještě neznají :)
Takže, jak na to?
Ingredience:
na cca 600 g lučiny
--------------------
Smetanová lučina:
1 kg bílého jogurtu (používám Holandia)
250 ml 33% smetany (1 kelímek)
+ podle chuti pár špetek soli, záleží na co budete lučinu používat. Pokud na sladký krém tak ji nesolte vůbec. Pokud ještě nevíte na co přesně ji použijete, pamatujte, že dosolit se dá vždy.
Lehká lučina:
1 kg bílého jogurtu
+ pár špetek soli. Opět platí to, co jsem psala o soli výše.
Postup:
- V míse dobře promíchejte jogurt se smetanou. Podle chuti osolte.
- Do mísy dejte cedník vyložený plátýnkem. Do něj vlijte jogurtovou směs a přes noc nechte vykapat v ledničce.
- Téměř okamžitě začne z jogurtu odkapávat syrovátka, kterou můžete využít třeba do pečení.
- Druhý den, po vykapání jogurtu, vám v cedníku zbude hotová lučina. Přendejte ji do uzavíratelné sklenice a uchovávejte v ledničce.
Jogurt smíchaný se smetanou. V cedníku vyloženém látkou:
Druhý den. Na okrajích je vidět, jak směs zhoustla:
V míse pod cedníkem vykapaná syrovátka:
Hotová lučina, právě vyklopená z cedníku:
Žádné komentáře :
Okomentovat