21 prosince 2015

VAJEČNÝ KOŇAK


Nejlepší vaječný koňak na světě. 
Můj vaječňák je oproti jiným, které jsem ochutnala, méně sladký a také nádherně voňavý po vanilce.

Ingredience:
na přibližně 800 ml koňaku
400 ml 31% smetany 
100 ml neslazeného kondenzovaného mléka
150 g cukru krupice
5 žloutků
1 vanilkový lusk
250 ml rumu tuzemáku

Postup:
  • Do dvoustěnného hrnce na mléko vlijte smetanu, kondenzované mléko a cukr. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněe z něj semínka. Semínka i rozkrojený lusk přidejte ke smetaně a zahřívejte 10 minut. Občas promíchejte, ať se cukr dobře rozpustí.
  • Po deseti minutách odstavte z ohně a nechte vychladnout.
  • Připravte si vodní lázeň na vyšlehání a zahřátí vajec. Vemte si menší kastrol a do něj padnoucí kovovou misku. Kastrol naplňte z jedné třetiny vodou a tu přiveďte k varu. Plamen ztlumte na minimum.
  • V kovové misce prošlehejte žloutky a misku posaďte nad vodní páru. V tomto okamžiku musíte začít žloutky rychle šlehat metličkou. po pár minutách začnou houstnout. Ale pozor! Barvu musí mít prakticky stále stejnou jako syrová. Nesmí se vám z toho stát míchaná vajíčka.
  • Vejce šlehám a zahřívám, až do doby než jsou hodně teplá, až skoro horká (teplotu zkouším prstem). V tu chvíli misku sundejte z páry a ideální je ji ještě položit do misky s ledem (nebo aspoň ledovou vodou), aby vajíčka v horké misce"nedošla".
  • Z vychladlé smetany vyndejte lusk. Do žloutků začněte po částech zašlehávat smetanu. Nakonec přilijte rum.
  • Hotový vaječňák přelijte do lahve. Dobré je si do trychtýře v lahvi dát ještě cedník. Přeci jenom se může stát, že v koňaku budete mít třeba kousíček žloutku.
  • Hotový koňak uložte do lednice a na první ochutnání vydržte do druhého dne :)
VESELÉ VÁNOCE !!!




Žádné komentáře :

Okomentovat