04 prosince 2015

PALAČINKY S BORŮVKOVÝM TVAROHEM


Jednou za čas milujeme udělat si o víkendu ráno palačinky.

A zimní rána jsou k tomu jako stvořená. Stejně jako ráno o minulém víkendu. Udělala jsem palačinky a místo tradiční marmelády jsem rozmixovala tvaroh s borůvkami. Takové husté smoothie skoro.
Byl to úplně nápad okamžiku, ale opravdu jsme si pochutnali.

A přitom to není nic složitého a ingredience máte určitě doma.

Tak se inspirujte a taky si o víkendu udělejte snídani do postele :)

Ingredience:
2-3 porce
Palačinky:
125 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
2 velká vejce
370 ml plnotučného mléka
1 lžíce vanilkového extraktu
1 lžíce rozpuštěného másla
špetka soli

+ máslo na smažení palačinek

Borůvkový tvaroh:
200 g měkkého tvarohu
2 hrsti mražených borůvek
1 lžíce moučkového cukru
asi 100 ml mléka (nebo podle hustoty tvarohu, na rozředění)

+ pár borůvek na ozdobu

Postup:

  • Do mísy prosejte hladkou mouku a cukr a přidejte špetku soli. Mléko zahřejte na 37°C (zkouška prstem, ani horké ani studené). Do mléka přidejte rozpuštěné máslo, extrakt a vejce. Dobře prošlehejte, ať se vše spojí.
  • Mléčnou směs pomalu přilévejte k sypké moučné směsi a pomocí metličky vymíchejte hladké těsto bez hrudek.
  • Těsto nechte 15 minut odpočinout a smažte z něj na másle tenké palačinky.
  • P.S. Kdyby přece jenom v těstě nějaké ty hrudky byly, stačí těsto párkrát projet tyčovým mixérem a je to zachráněné :)
  • Na přípravu tvarohu je lepší nechat borůvky rozmrazit a lehce zahřát. Pokud je rozmixujete rovnou, budete mít tvaroh hodně studený a palačinky ochladí.
  • Takže borůvky v misce dejte na pár minut rozmrazit do mikrovlnky.
  • Rozmrazené borůvky smíchejte s tvarohem, přidejte lžíci cukru a rozmixujte tyčovým (nebo jiným) mixérem.
  • Podle chuti směs nařeďte mlékem do ideální konzistence. Kolik na to budete potřebovat mléka, záleží na hustotě tvarohu. Použila jsem polotvrdý tvaroh a přidala asi 100 ml mléka. Pokud použijete tvaroh měkký a zvlášť nízkotučný, mléko na zředění nejspíš vůbec potřebovat nebudete.  


Žádné komentáře :

Okomentovat