Musím sem dát základní recept na čokoládové lanýže. Když je někam přinesete, všichni si z nich sednou na zadek a uslyšíte jenom spokojené mručení :) Ale ničeho se nebojte. Tyhle lanýže jsou tak jednoduché, že už to víc ani nejde. Nepotřebujete k nim vykrajovátka ani troubu a zvládne je úplně každý.
Když je poprvé ochutnal můj manžel, byl chvíli zticha a pak řekl jen:
"Tak tohle přede mnou hodně dobře schovej"
A taky řekl, že mi bude nosit čokoládu a já mu budu vyrábět lanýže :)
Ingredience:
70 g 33% smetany
50 g třtinového cukru
200 g čokolády (použila jsem 55%)
100 g másla
3 lžíce likéru Gran Marnier (můžete vynechat nebo použít likér podle chuti)
+ kakao na obalení
Postup:
- V kastrolku zahřejte smetanu s cukrem a máslem. Když se máslo a cukr rozpustí, odstavte z ohně a přidejte nalámanou čokoládu.
- Míchejte dokud se čokoláda nerozpustí (do pěti minut se rozpustí)
- Dokonale promíchanou, hladkou čokoládovou směs dejte chladit do lednice.
- Občas promíchejte. Chlazení bude trvat tak 3-5 hodin. Podle toho jak vám chladí lednička a podle toho, kolik jste přidali alkoholu. Nenechávejte chladit přes noc. To už směs ztuhne až moc.
- Pracovní plochu zlehka posypte kakaem a lžičkou nabírejte přibližně stejně velké kousky čokolády a pokládejte je na kakao.
- Poté rukama rychle tvořte "něco jako kuličky". Dokonalou kuličku z toho určitě nevytvoříte, čokoláda se rozpouští a musíte pracovat vážně rychle. Navíc u lanýžů platí, že v nedokonalosti je krása, takže prostě válejte a to co vám vyjde obalujte v kakau.
- Hotové lanýže uložte do krabičky a skladujte v chladu.
Dělám podobný recept,s likérem Gran Marnier musím vyzkoušet. Dáša
OdpovědětVymazat