Na blogu najdete i tradičnější švestková povidla. Ale letos jsme na zahradě posbírali tolik hrušek, že jsem se rozhodla udělat hrušková povidla.
Ingredience:
4 kg hrušek (váha po vykrájení jádřinců)
500 g třtinového cukru
500 g třtinového cukru
kůra z 1 citrónu
šťáva ze 2 citrónů
šťáva ze 2 citrónů
6 hřebíčků (mletý nebo rozdrcený v hmoždíři)
2 lžíce skořice
6 lžic rumu ( tuzemáku )
Postup:
- Hrušky rozčtvrťte a vykrájejte z nich šťopky, jádřince i bubáky. Hrušky pokrájejte na menší kousky a dejte na pekáč.
- Přidejte cukr, kůru a šávu z citrónů a koření.
- Pekáč vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte cca 3 hodiny. Záleží jak budou hrušky pouštět šťávu. Upečená jsou v okamžiku, kdy už v pekáči není skoro žádná šťáva.
- Pečené hrušky vložte do mixéru, přidejte rum a rozmixujte do hladka.
- Povidla plňte do čistých, ve vroucí vodě vyvařených sklenic.
- Zavíčkujte a otočte dnem nahoru, až do vychladnutí. Kdo by chtěl pro jistotu sterilovat, tak 30 minut při 80°C. Ale já je jen obracím a ještě se mi žádná nezkazila.
Je výborný robievam ho. Skúste Pavlinka ho urobiť aj s badiánom,výborná kombinácia s hruškami. 👍🍐
OdpovědětVymazatDěkuji, příště ho zase přidám ;-) Letos jsem ho nedala, tak jsem to i tak napsala, ale je to pravda, badyán se k hruškám hodí.
OdpovědětVymazat