Následující recept je z cherry rajčat. Mám jich i tady v Praze za okny tolik, že z nich klidně dělám i polévku a vůbec mi to nepřijde škoda.
Chápu, že pokud je musíte kupovat, pak se taková polévka dost prodraží. Bez problémů ji můžete udělat i z velkých rajčat. Pokud je koupíte a nebudou úplně dokonale dozrálá a sladká, zkuste je rozpůlit a vyskládat do pekáčku řezem nahoru. Každou půlku zakápněte olivovým olejem a lehce, opravdu minimálně pocukrujte krupicovým cukrem (i třtinovým). Na 180°C pečte 25-30 minut. Cukr na nich zkaramelizuje a chutnat budou jako ta zralá :)
Ingredience:
asi 1,5l polévky
1kg rajčat
1cibule
+ velký stroužek čeneku
1 hrst bazalky
500ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
olivový olej
saůl, pepř
zakysaná smetana na ozdobu
Postup:
Postup popisuji tak, jak ho dělám já. Postup přípravy je zkráceně
uvařit-rozmixovat-propasírovat.
Pokud nechcete pasírovat, rajčata můžete předem naříznout ve slupce do křížku, spařit v horké vodě, ochladit ve studené a oloupat.
Takhle se piplat s cherry rajčaty by byl nadlidský výkon, ale neloupu ani velká rajčata. Přijde mi jednodušší polévku propasírovat.
Ingredience:
asi 1,5l polévky
1kg rajčat
1cibule
+ velký stroužek čeneku
1 hrst bazalky
500ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
olivový olej
saůl, pepř
zakysaná smetana na ozdobu
Postup:
Postup popisuji tak, jak ho dělám já. Postup přípravy je zkráceně
uvařit-rozmixovat-propasírovat.
Pokud nechcete pasírovat, rajčata můžete předem naříznout ve slupce do křížku, spařit v horké vodě, ochladit ve studené a oloupat.
Takhle se piplat s cherry rajčaty by byl nadlidský výkon, ale neloupu ani velká rajčata. Přijde mi jednodušší polévku propasírovat.
- Cherry rajčata přepulte, velká rajčata nakrájejte na menší kousky. V kastrolu na olivovém oleji zpěňte cibuli. Když začne zlátnout přidejte rajčata. Chvíli opékejte, až začnou pouštět šťávu - trvá to asi tak pět minut.
- Přilijte vývar a promíchejte. Vařte 5-10 minut - záleží na tom, jak velké máte kousky rajčat. Na poslední 2 minuty vaření do polévky ještě prolisujte česnek.
- Rozmixujte ponorným mixérem a směs ještě propasírujte přes pasírovací cedník. Tím odstraníte všechny rajčatové slupky.
- Ochutnejte a podle chuti dosolte a lehce opepřete. Můžete i dosladit, ale pokud použijete dobře zralá rajčata, není to zapotřebí. I když tady musím napsat: nemám ráda příliš sladkou rajčatovou polévku, ale dosladit může každý podle chuti.
- Na závěr do polévky přidejte bazalku. Nasekanou najemno. Můžete nasekat i na větší kousky a polévku ještě projet tyčovým mixérem.
- Na talíři ozdobte lžící zakysané smetany.
DOBROU CHUŤ !!!
Žádné komentáře :
Okomentovat