22 září 2015

BOCHÁNKY GUA BAO

Gua bao bochánky jsem dělala na oslavě. Nějak to tak vyšlo, že přišly na řadu jako poslední. 
Po různém masu, zelenině, jarních závitcích a Dim Sum knedlíčcích. Vypadalo to, že už všichni jsou totálně přejedení a nic se do nich nevejde.
Ale bochánky mizely takovou rychlostí, že jsem pro sebe ukořistila jenom jeden :)

Recept je úplně jednoduchý, ale celý postup je kvůli nakládání okurek a masa trochu delší:

Okurky naložte 3 dny předem
Bůček naložte den předem
Celková doba pečení bůčku: 2 hodiny a 20 minut
+ doba chlazení, aspoň do pokojové teploty
Celková doba kynutí těsta: 1 hodina a 30 minut
+ 10 minut vaření v páře

Ingredience:
na 20 bochánků

těsto:
340g hladké mouky
200ml plnotučného mléka
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička prášku do pečiva
3 lžíce cukru krystal
2 lžíce sádla
Špetka soli

maso:
600g bůčku
3 lžíce soli 
3 lžíce cukru

naložené okurky:
1 salátová okurka
120ml rýžového octa
6 lžic cukru krystal
2 lžičky soli
220ml horké vody

+ na dokončení:
Sriracha
Hoisin omáčka
3 jarní cibulky

+ podle chuti můžete přidat i lístky koriandru

Postup:
  • 3 dny předem si naložte okurky. Salátovou okurku nakrájejte na kolečka a vložte do uzavíratelné sklenice. Připravte nálev. Smíchejte cukr, sůl, přilijte ocet a horkou vodu. Nálevem zalijte okurky a nechte 3 dny v ledničce.
  • 1 den předem naložte maso. Smíchejte sůl s cukrem a bůček celý obalte. Ano, soli a cukru je hodně, není to překlep v množství :) Uložte do druhého dne do lednice.
  • V den D vyndejte maso z lednice a slijte vodu, kterou pustilo. Protože mi na mase zůstala i nějaká nerozpuštěná sůl a cukr, lehce jsem ho opláchla vodou.
  • Maso vložte do pekáčku, podlijte trochou vody, přikryjte a dejte péct na 230°C. Pečte hodinu.
  • Po hodině ztlumte teplotu na 120°C a pečte dalších 80 minut. Hotové maso přendejte na talíř a nechte vychladnout.
  • Připravte těsto na bochánky: smíchejte mouku, droždí, cukr, prášek do pečiva a sůl. Rozpusťte sádlo, do něj přilijte mléko a vlijte do sypké směsi. Vypracujte těsto. Bochánek těsta vložte do mísy, vymazané trochou oleje. Misku přetáhněte potravinovou folií a nechte hodinu kynout.
  • Připravte si 20 čtverečků z pečícího papíru, asi 5x5cm - od oka:) Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní desku a rozdělte na 20 kousků. Z každého kousku udělejte šišku, kterou válečkem vyválejte na plocho. Přeložte na polovinu a mezi půlky vložte kousek pečícího papíru - ať se těsto neslepí. (nebo těsto můžete potřít olejem, ale já používám papír). Nechte 30 minut kynout.
  • Než bochánky vykynou, pokrájejte bůček na plátky a jarní cibulku na kolečka. Připravte si omáčky a okurky, ať máte vše po ruce.
  • Pařáček vyložte pečícím papírem. Aby se papír nad párou nekroutil a lépe držel, můžete ho namočit, zmuchlat a znovu rozložit. Bochánky vařte v páře 10 minut. 
  • Po dovaření každý bochánek rozevřete, polovinu potřete Hoisin omáčkou, položte plátek bůčku, 2-3 plátky okurky, přidejte jarní cibulku a podle chuti Srirachu.



5 komentářů :

  1. Vypadají skvěle, nálev na okurky se nalévá horký? Moc děkuji za odpověď.


    OdpovědětVymazat
  2. Ano, horký. Sklenici jsem pak zavřela, počkala, až nebude tak horká (asi tak pokojová teplota) a dala do lednice.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc děkuji za odpověď, o víkendu vyzkouším
    :)J

    OdpovědětVymazat
  4. Neli, vůbec není zač. Ať se Ti povedou a pochutnáte si ;-) P.

    OdpovědětVymazat