Souvlaki jsou malé kousky masa natěsno napíchané na špejli, marinované a grilované. Výborně se k nim hodí tzatziki. Směs hustého řeckého jogurtu a okurek. Souvlaki a tzatziki prostě patří na talíři k sobě :) I když tzatziki můžete podávat i samotné jako předkrm.
A jak na to?
Ingredience:
na asi 10 špízů
1kg vepřové krkovičky
Marináda:
2 citróny (šťáva z obou, kůra z jednoho)
3 velké stroužky česneku
snítka máty, posekané
hrst sekaného kopru
pár snítek tymiánu
100ml olivového oleje
sůl, pepř
+ příloha, já jsem jako přílohu zvolila vařené brambory ve slupce a pak opečené na ohni.
Tzatziki:
250g hustého řeckého jogurtu
2 větší stroužky česneku
6 lístků máty
hrst kopru
1 salátová okurka
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Postup:
- Připravte si marinádu na špízky. Z jednoho citrón otrouhejte kůru, z obou vymačkjte šťávu a přidejte k ní drcrný česnek, sekanou mátu a kopr, lístky tymiánu, olivový olej a sůl a pepř.
- Špízy připravte podle následujícího postupu:
Krkovičku nakrájejte na plátky, asi 2,5cm silné:
Plátky rozkrájejte na nudličky asi 2,5cm široké:
Připravte si špejle:
A na špejli napíchejte od tolik proužků masa, kolik se vejde:
Když je špejle plná, maso odřízněte...
A napichujte na další špejle, dokud nebudou všechny špízy hotové:
- hotové špízy potřete marinádou a nechte do druhého dne odpočívat v lednici. Grilujte na ohni nebo na pánvičce.
- Na tzatziki si nastrouhejte okurku (i se slupkou). Strouhanou okurku lehce zmáčkněte a odlijte přebytečnou vodu, kterou pustí - tzatziki by byly pak moc řídké. K okurce přidejte jogurt, drcený česnek, sekaný kopr a mátu, přilijte olivový olej a vše promíchejte, ochutnejte a podle chuti osolte a opepřete.
Žádné komentáře :
Okomentovat