Tradiční řecké jídlo, které najdete na jídelním lístku téměř každé taverny. Gemista znamená řecky plněný a plněné si můžete dát papriky, rajčata, lilky nebo třeba cukety.
Ať už zvolíte cokoli, určitě si pochutnáte :)
Ingredience:
7 paprik (nebo velkých rajčat či jiné zeleniny podle chuti)
180g rýže
500g mletého masa (použila jsem hovězí)
3 jarní cibulky
1 strředně velká cibule
200g fety
pár lístků máty (asi lžíce nasekané)
čerstvá bazalka (asi 2 lžíce nasekané)
sůl, pepř
olivový olej
Postup:
- Ze všeho nejdříve si předvařte rýži. Nevařím ji úplně do měkka, ale jenom tak napůl. Mezitím než se uvaří si připravte papriky. Omyjte, odkrojte jim vršky a vyndejte semínka. Cibuli pokrájejte najemno a opečte do zlatova na trošce oleje.
- Napůl uvařenou rýži smíchejte v míse s mletým masem, pokrájenou jarní cibulkou, nasekanou mátou a bazalkou, opečenou cibulí a rozdrobenou fetou. Směs opepřete a osolte (opatrně - feta je dost slaná) a dobře promíchejte.
- Papriky plňte směsí a skládejte do pekáčku. Každou papriku zakápněte olivovým olejem, přiklopte vršek, podlijte trochou vody (aby byla asi 1-2cm ode dna) a pečte na 180°C 45 minut.
Žádné komentáře :
Okomentovat