08 července 2015

TŘEŠŇOVÝ CLAFOUTIS


Vypadá jako bublanina, ale chutná jinak.
Clafoutis je francouzský dezert, který je známý už z 19.století. Tradičně se peče v misce vytřené máslem s višněmi nebo třešněmi pokrytými vrstvou těsta. Clafoutis z Limousine se peče s nevypeckovanými třešněmi, pecky obsahují amygdalin, který se během pečení uvolňuje a dodá dezertu intenzivní chuť podobnou mandlím. Protože peču Clafoutis z mandlové mouky, s klidným svědomím do něj třešně vypeckovávám :)

Clafoutis je nejlepší ještě vlažný s kopečkem šlehačky. 


Ingredience:
na 1 velkou formu nebo 6 malých mističek
350g vypeckovaných třešní
40g mandlové mouky
55g třtinového cukru
185ml mléka
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu

Postup:
  • Troubu předehřejte na 180°C. Formičky (nebo formu) vymažte máslem a rozprostřete do nich třešně.
  • V jedné misce smíchejte mléko a vejce, v druhé misce mandle a cukr. Nakonec metličkou vše dobře promíchejte, vznikne hodně řídké těsto.
  • Těsto nalijte na třešně připravené v pečících miskách a dejte do trouby na 20 minut. Ve velké formě se koláč bude péct minimálně 25 minut.
  • Po upečení pocukrujte a podávejte s kopečkem šlehačky. 
  • Koláč jezte čerstvě upečený, třeba ještě vlažný. Už druhý den v lednici je těsto od třešní hodně navlhlé.

Ze spousty receptů jsem trochu upravila a použila ten z taste.com


Žádné komentáře :

Okomentovat