Na grilování potřebujete hovězí nebo vepřová žebra. Otázka je, jestli je předem vařit nebo nevařit? Hlavní nevýhodou vaření je to, že se z nich do vody vyvaří část chuti. Ale myslím, že se toho zase tolik bát nemusíte, protože když dělám grilovaná žebírka, vždycky je předem vařím a na chuť jsou výborná. Dělám to hlavně proto, že na chalupě máme obyčejný gril, a na tom bych tuhá žebírka, která se neuvařená musí dělat pomalu a dlouho, určitě nezvládla připravit.
Další možností je si žebírka předpéct v troubě. A kdo nemá vůbec možnost si je ugrilovat, může je v troubě upéct až do konce:)
Ingredience:
4 porce
2kg hovězích nebo vepřových žebírek
asi 2 litry vařící vody
2 bobkové listy
lžička kuliček pepře
1 lžíce soli
+
Barbecue omáčka
Ingredience:
na přibližně 500-600ml omáčky
500ml passaty
6 lžic třtinového cukru
60ml vinného octa
2 lžíce worchestrové omáčky
1 lžíce uzené papriky
1-3* lžičky kajenského pepře
4 stroužky česneku
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
1 lžička normální nebo uzené soli
1 lžíce tmavého rumu
*1 lžička - jemně pálivé
2 lžičky - středně pálivé
3 lžičky - extra hodně pálivé
Postup:
- Česnek nasekejte hodně najemno a nové koření roztlučte v hmoždíři. Do rendlíku dejte všechny ingredience KROMĚ passaty a rumu. Na mírném ohni vařte 10 minut. Hlídejte a míchejte.
- Po deseti minutách přidejte passatu a vařte dalších 15 minut. Opět nezapomeňte míchat, ať se vám omáčka nepřipálí.
- Po dovaření vmíchejte lžíci rumu.
+
na vaření vepřových žeber ještě budete potřebovat:
120ml vinného octa
1 lžíce krupicového cukru
1 chilli paprička
Postupy:
HOVĚZÍ ŽEBRA:
- Žebra vložte do hrnce a zalijte vroucí vodou - vroucí proto, aby se jí maso trochu zatáhlo a nepustilo ještě víc šťávy. Přidejte bobkové listy a sůl. Vařte doměkka, asi 1-1,5 hodiny.
- "Vývar" nevylévejte, minimálně na podlévání se skvěle hodí.
- Vařená žebra potírejte BBQ omáčkou a pomalu grilujte - musí se často otáčet, omáčka se ráda připaluje.
VEPŘOVÁ ŽEBRA:
- Žebra vložte do hrnce, zalijte vroucí vodou a přidejte všechno koření, ocet, cukr a chilli. Vařte doměkka, trvá to asi 45 minut.
- Vývar nepoužívám. Z vepřového vůbec, navíc je s octem a chilli.
- Vařená žebra potírejte BBQ omáčkou a pomalu grilujte - musí se často otáčet, omáčka se ráda připaluje.
Žádné komentáře :
Okomentovat