Choriatiki - Χωριάτικη...vůně léta, dovolené, prázdnin...Úplně snadný salát, naše číslo 1.
A jak ho dělají v Řecku?
1) S krájením se rozhodně nijak nepářou. Všechno pěkně na pořádný kusy.
2) Ideálně použijte olivy kalamáta. Prodávají se v řeckých prodejnách, ale pokud je neseženete, nic se neděje a kupte jakékoliv jiné, já mám nejradši tmavé. V Řecku dostanete salát s nevypeckovanými olivami, takže pecky neřešte a klidně použijte olivy i s peckami ;)
3) FETA, žádný balkán! Koupíte ji samozřejmě v obchodech s řeckými specialitami nebo v Lidlu (řecké týdny = zásoby Fety :))
4) Kvalitní olivový olej. Osobně mám nejradši řecký, pěkně tmavě zelený a chuťově výrazný, ale použijte kterýkoliv - panenský - podle vlastní chuti.
Pravý řecký salát je exploze chuti. Dokonalá rajčata, papriky, cibule
...Sežeňte skvělá česká rajčata, na trzích, nebo z vlastní zahrádky. Uzrálá na sluníčku, žádné skleníkové vybledlé chcípáčky. Ty nejlepší okurky a papriky. Prvotřídní olivový olej a pravou fetu.
A garantuju vám, že tenhle salát je prostě špička...a přitom taková blbost :-D
Ingredience:
na 4 porce
6 rajčat
1 salátová okurka
1 zelená paprika
1 červená cibule
přibližně 40 oliv (kalamata nebo černé)
150-200g Fety
sůl, olivový olej
oregano
podle chuti citrónová šťáva
Postup:
- Nakrájejte zeleninu. Nejlepší je nahrubo. Rajčata podle velikosti - nejlépe na čtvrtky, okurku, cibuli a papriku na půlkolečka.
- Pokrájenou zeleninu dejte do mísy, ochuťte solí a olivovým olejem.
- Salát naservírujte na misky. Ke každé porci přidejte asi 10 oliv, plátek Fety, kterou ještě polijte olivovým olejem a oregano.
- Ke každému salátu můžete přidat půlku citrónu. Každý si okyselí podle vlastní chuti.
καλή όρεξη!!!(kali orexi)
Poslední dovolená v Řecku a výhled z naší terasy :-) (Kalymnos)
Žádné komentáře :
Okomentovat