Další recept ve kterém jsem využila hned dva Bohemia oleje. Makový a ořechový. A nesmí chybět zelený chřest, který nosím každou sobotu z trhu. Musíme si ho užít, dokud je :)
Ingredience:
na 4 kousky:
Maková focaccia
500g hladké mouky
400ml vody
1/2 čerstvého droždí
1 lžíce soli
50 ml makového Bohemia oleje
Mák na posypání
Ořechová majonéza
1 velký žloutek
1 lžička dijónské hořčice
1 lžíce bílého vinného octa
100ml rostlinného oleje
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička medu
sůl + pepř
+ 28 výhonků zeleného chřestu
+ 2x 200g hovězí steak, například z pupku
Postup:
MAKOVÁ FOCACCIA
- Ve vlažné vodě rozmíchejte půl kostky droždí. Do mísy vsypte mouku, přilijte vodu s droždím a vypracujte těsto. Lepivé těsto vyklopte na plech vyložený pečícím papírem, lehce poprašte moukou a pomoučněnýma rukama roztáhněte na placku vysokou asi 2cm. Nechte 30 minut kynout.
- Do vykynuté focaccie udělejte prsty důlky a celou jí polijte makovým olejem a posypejte mákem.
- Pečte v troubě na 230°C do zlatova, trvá to asi 15 minut.
- Po vychladnutí nakrájejte na obdelníky, velké podle toho, jak velké chcete mít výsledné obložené focaccie. Nejspíš vám zbyde, ale vydrží i do druhého dne a můžete si jí dát třeba k snídani, se šunkou, místo rohlíku :)
MAJONÉZA
- Do robotu dejte žloutek, hořčici a vinný ocet, směs umíchejte do hladka.
- Pomalu, tenkým proudem přidávejte rostlinný olej a pořád míchejte. Nakonec pomaličku přidávejte i olej z vlašských ořechů, nepřestávejte míchat. Směs by měla houstnout na konzistenci majonézy.
- Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a přidejte lžičku medu.
STEAKY
- Maso opečte nebo ogrilujte, osolte, opepřete. Nechte odpočinout v teple a pak nakrájejte na tenké plátky.
CHŘEST
- Pokapejte olivovým olejem a rychle opečte na pánvi nebo ogrilujte na grilu.
Focacciu rozkrojte, potřete majonézou, přidejte plátky hovězího masa a chřest. Nakonec ještě přidejte trochu majonézy a přiklopte horní půlkou pečiva.
Žádné komentáře :
Okomentovat