Doma se nemůžeme dohodnout. Je lepší Gravad lax marinovaný s citrusovou kůrou nebo s bylinkami a červenou řepou? Jestli se také nemůžete rozhodnout, tak ten s citrusovou kůrou se mi zdá trochu vánoční. Asi to dělají nejen pomeranče, ale i koření. A losos s červenou řepou je jarní a letní. S čerstvým koprem a estragonem. Lahůdka!
Ingredience:
1 filet lososa o váze cca 900-1000g, bez kůže
2 větší syrové červené řepy (dohromady asi 500-600g)
150g třtinového cukru
150g hrubé soli
1 lžíce čerstvě drceného černého pepře
2 bobkové listy, rozlámané na co nejmenší kousky
4 drcené kuličky jalovce
2 vrchovaté lžíce nasekaného estragonu (v zimě lze vynechat)
1 svazek čerstvého kopru (asi 150g - půlka na marinování a druhá půlka najemno nasekaná na obalení už marinované ryby)
K lososovi se hodí dip ze zakysané smetany:
1 kelímek zakysané smetany
hrst jemně sekaného kopru
sůl, pepř
Postup:
- Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo (je dobré použít gumové rukavice :). Přidejte cukr, sůl, všechno koření a jemně sekané bylinky. Směs dobře promíchejte.
- Připravte si nádobu s rovným dnem, přibližně velikosti lososového filetu. Na dno navrstvěte polovinu směsi, položte lososa a překryjte druhou půlkou směsi. Vše přetáhněte potravinovou fólií a zatižte, například prkýnkem.
- Namarinovaného lososa uložte na 2 dny do ledničky.
- Po 2 dnech vyndejte lososa z marinovací směsi, opláchněte a osušte. Nasekejte nadrobno druhou půlku svazku kopru a lososa v něm z obou stran obalte.
- Krájejte na tenké plátky a podávejte s dipem ze zakysané smetany.
No ten vypadá fantasticky! Hned bych se do něj dala :-)
OdpovědětVymazatkdyzmamchut
Díky! Zkus ho, je to fakt snadný a pro mě (teda nejen pro mě ;-) úplná lahůdka :-)
VymazatPavli, to vypadá naprosto skvěle!
OdpovědětVymazatDomi, děkuju ;-) Pro nás je to úprava lososa č.1. ;-)
Vymazat