Nejoblíbenější koláč tady na blogu je Apple pie. Ale protože je to takový spíš podzimní nebo zimní koláč, musím přidat i jarní variantu :) Těsto je stejné, ale místo jablečné náplně je náplň z jahod a rebarbory.
Ingredience:
těsto:
300g polohrubé mouky
40g krupicového cukru
190g studeného másla
70ml vody
náplň:
300g rebarbory + 2 lžíce třtinového cukru
300g jahod
5 lžic třtinového cukru
2 lžíce strouhanky
Postup:
- Mouku smíchejte s cukrem a studeným máslem, pokrájeným na kostičky. Postupně přilévejte vodu a co nejrychleji zpracujte těsto. Pracujte rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět a těsto lepit. Hotové těsto zabalte do potravinové folie a nechte hodinu odpočinout v lednici.
- Mezitím připravte náplň: rebarboru nakrájejte na kousky, dejte do pekáčku, smíchejte se 2 lžícemi třtinového cukru a dejte péct na 180°C přibližně na 15 minut. Rebarboru nechte vychladnout a pokud pustí hodně šťávy, nechte na cedníku okapat.
- Jahody pokrájejte (na čtvrtky, půlky, prostě podle velikosti :) a smíchejte s vychladlou rebarborou. Přidejte strouhanku, přibližně 2 lžíce. Řiďte se tím, jak je směs řídká.
- Těsto rozdělte na poloviny a každou půlku rozválejte na placku o něco větší než je koláčová forma. Jednu část rozváleného těsta dejte do formy, přebytečné okraje seřízněte. Na těsto dejte jahodovo-rebarborovou náplň. Okraje těsta ohrňte dovnitř a koláč překryjte druhou půlkou těsta. Nejlíp to půjde tak, když si rozválené těsto lehce natočíte na váleček a takto přenesete na koláč (viz.fotky pod receptem)
- Přebytečné okraje ořízněte a po obvodu spojte pomocí vidličky. Pečte na 180°C přibližně 30 minut.
Rozválené těsto...
...a těsto zlehka natočené na váleček. Takhle ho nejlépe přenesete do formy:
Přebytečné těsto seřízněte a okraje přehněte dovnitř:
A koláč překryjte druhou částí těsta:
Přebytečné těsto seřízněte a okraje spojte pomocí vidličky:
Koláč před upečením:
Žádné komentáře :
Okomentovat