Focaccia je italská chlebová placka, kterou můžete ochutit podle svojí fantazie olivami, rajčaty, cibulí a různými bylinkami. Hodí se jako příloha například ke grilovanému masu, k sýrům nebo jí můžete po upečení proříznout a naplnit Recept zde. Focacciu peču docela často, na rozdíl od chleba je totiž rychle vykynutá a upečená.
Ingredience:
1 velká plech nebo 2 malé do koláčové kulaté formy
Těsto:
500g hladké mouky
400ml vlažné vody
1/2 droždí (nebo 1 sáček sušeného droždí)
1 lžíce soli
Do těsta:
10 černých oliv, pokrájených
5 sušených rajčat, pokrájených na kousky
Na focacciu:
olivový olej
(cca 50ml, ale já ho neodměřuju, dole na fotkách je vidět, kolik oleje používám)
10 cherry rajčátek, přepůlených
hrst oliv, přepůlených
rozmarýn a tymián
(nebo podle chuti a inspirace na vytvoření foccaci ala rozkvetlá zahrádka - chřest, rajčata, olivy, cibule, pažitka, bylinky..)
Postup:
- Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí. Do mísy připravte mouku, vlijte vodu s droždím a solí a vypracujte těsto, v případě, že děláte klasickou focacciu, do těsta přidejte i olivy a sušená rajčata. V případě focacci ala zahrádka je nepřidávám, ale záleží na vaší chuti, klidně je přidejte i tak nebo těsto dochuťte podle vlastní fantazie.
- Plechy, na kterých budete focacciu péct vyložte pečícím papírem. Těsto rozdělte (množství je na jeden velký plech - obdelníková velká focaccia, nebo na dvě menší - kulaté, Focaccia se zahrádkou v kulaté formě je z polovičního množství těsta) a lehce pomoučněte. Rukama ho upravte do správného tvaru a tloušťky - asi 2 cm.
- Nechte v teple kynout ještě 20-30 minut (podle ročního období a teploty v bytě).
- Po 20-30 minutách udělejte do těsta pomocí prstů důlky, povrch těsta pokapejte olivovým olejem (50ml) a přidejte půlky rajčat, oliv (řeznou stranou nahoru) a posypejte bylinkami. Nebo potřete olivovým olejem, důlky netvořte, ale vytvořte zahrádku z libovolné zeleniny.
- Pečte na 180-200°C dozlatova, asi 15-20 minut.
Prsty do focaccie udělejte důlky a bohatě pokapejte olivovým olejem:
K snídaní s vajíčkama:
Na tuhle dobrotu se chystám už pekně dlouho, v týdnu se na to budu muset vrhnout. I ta s tím masem vypadala bohovsky =)
OdpovědětVymazatNejvětší výhoda je, že je to opravdu rychlovka - na pečivo. Přijdu z práce a za hodinu je hotovo. A taky se mi nikdy nestalo, že by se nepovedla :-D
Vymazat