Mám ráda soutěže a Aperol Spritz. Proto pro mě v soutěži Aperol Spritz Foodblog roku dvojnásob platí, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Je to jedinečná možnost si pochutnat pod záminkou soutěžení ;)
Pro tuto příležitost jsme zvolili Aperol Spritz:
na led
3 díly Prosseca
2 díly Aperolu
dolít sodou a přidat plátek pomeranče
Když pořádáte pro svoje přátele pohoštění, než dojde na hlavní chod, připravte ke skleničce aperitivu malé, jednosoustové předkrmy - fingerfood.
- Špízy s treskou, cuketou a bílým pepřem
- Tatarák z tuňáka
- Česnekové krevety
- Losos Teriyaki s houbičkami Enoki
a navíc
- Guacamole
LOSOS TERIYAKI S HOUBIČKAMI ENOKI
Ingredience:
OMÁČKA TERIYAKI:
50ml sojové omáčky
50ml vody
1 lžička třtinového cukru
2 stroužky česneku
0,5 lžičky zázvoru
1 lžíce sherry
+
250g lososa
1 balení Enoki houbiček
Postup:
Na teriyaki omáčku smíchejte 50ml vody a lžičku třtinového cukru. Mírně zahřejte, až se cukr rozpustí. Potom přidejte i ostatní ingredience: sojovou omáčku, prolisovaný česnek, zázvor a sherry.
lososa nakrájejte na tenké plátky (proužky) a minimálně 15 minut ho nechte marinovat v teriyaki omáčce.
Do plátků marinovaného lososa balte Enoki houbičky a pečte pod grilem v troubě (8-10minut na 250°C) nebo na venkovním grilu.
ČESNEKOVÉ KREVETY
Ingredience:
40 krevet
3 lžíce olivového oleje
šťáva z půlky citrónu
5 stroužků česneku
sůl
Postup:
Připravte marinádu: smíchejte olivový olej s citronovou šťávou a prolisovaným česnekem.
Očistěné krevety osolte, zalijte marinádou a nechte minimálně 15 minut marinovat.
Pečtě na pánvi nebo na grilu přibližně 10 minut.
TATARÁK Z TUŇÁKA
Ingredience:
300g tuňáka
1 malá šalotka
1 lžička citronové šťávy
1 lžička olivového oleje
pepř, sůl
Postup:
Tuňáka nakrájejte nožem na drobné kostičky. Po nakrájení ještě posekejte na co nejmenší kousíčky. V případě tuňákového (i lososového) tataráku rozhodně NEDOPORUČUJI použít mixér.
Nadrobno pokrájejte i šalotku a smíchejte ji společně s pokrájeným tuňákem.
Dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, citronovou šťávou a olivovým olejem.
Tatarák z tuňáka jsem schválně nedochutila spoustou dalších různých ingrediencí. Takto nejlépe vynikne jeho skvělá chuť. Navíc, nabráním kousku tataráku společně s výrazným guacamole budete mít další chuťový zážitek..
GUACAMOLE
Ingredience:
1 zralé avokádo
1 malá šalotka
pár lístků koriandru
chilli paprička (podle ostrosti, chuti..)
šťáva z půlky limetky
1 lžička olivového oleje
1 lžička olivového oleje
sůl
Postup:
Avokádo nasekejte na malé kousky a v misce s pomocí vidličky ještě rozdrťte na hrubou kaši. Opět NEDOPORUČUJI použít mixér. Guacamole mám raději hrubší než úplně jemnou kaši z mixéru.
Nakrájejte najemno šalotku, posekejte lístky koriandru a chilli papričku a vše vmíchejte k avokádu.
Dochuťte solí, limetkovou šťávou a olivovým olejem.
ŠPÍZY S TRESKOU, CUKETOU A BÍLÝM PEPŘEM
Ingredience:
200g bílé tresky
1 malá cuketa
olivový olej
bílý pepř
sůl
Postup:
Tresku nakrájejte na velikosti sousta, potřete olivovým olejem a posypte čerstvě mletým, bílým pepřem.
Pomocí škrabky na zeleninu si z cukety nakrájejte tenké plátky. Na špejli napíchněte začátek cukety, maso, překlopte cuketu, propíchněte, připíchněte maso, cuketu, atd...
Velikost špízu dělejte podle množství hostů. Stačí 1 plátek cukety a pár kousků tresky, špíz jako součást předkrmu stačí malý.
Pečte na grilu, venkovním nebo v troubě, přibližně 10 minut.
DOBROU CHUŤ A NA ZDRAVÍ !!!
Chudáček Anonymní, asi nezná tatarák z tuňáka :-).
OdpovědětVymazatKoukal jsem na zmiňované stránky a podoba žádná, snad jenom ten Aperol, ale to snad bylo zadání.. Pěkně jste mu odpověděla, fandím Vám, super blog a recepty ;-) Jakub
Děkuji, teď jsem konečně doma a na zmiňovaném blogu jsem prohlédla poslední příspěvky a musím říct, že anonym se asi spletl nebo si prostě vůbec ty recepty nepřečetl :-D a jenom sedí doma u počítače a nudí se, tak píše nesmyslné komentáře. Nebudu se rozčilovat s někým, kdo se ani neumí podepsat ;-) Jinak Aperol a myslím, že ještě Cinzano bylo zadání ;-)
Vymazat