08 března 2015

DÝŇOVÉ BURGEROVÉ BULKY


Tak jsem z komory vytáhla naší poslední hokkaidó dýni. A s pomocí posledního zbytku z poslední dýně jsem upekla burgerové bulky. Nejen, že jsou výborné na chuť, ale hlavně jsou po dýni žluté a tak krásné i na pohled :) 
Bulky před pečením posypte semínky podle chuti, ale nejlépe vyniknou tmavá semínka.
Zkuste černý sezam nebo jako já - chia semínka.

Pokud už v zásobě žádné dýně nemáte, můžete zkusit BURGEROVÉ HOUSKY podle staršího receptu. 


Ingredience:
na 8 kousků
350g hladké mouky
130ml mléka
130g hokkaidó dýně
40g másla (2 lžíce)
1 sáček sušeného droždí
5g soli
1 vejce 
špetka cukru
semínka na posypání podle chuti

Postup:
  • Odvažte si 130g kousek dýně. Nakrájejte na malé kostičky a dejte péct do trouby na 180°C a 10 minut. Dobře hlídejte, stačí aby dýně změkla. Tmavé, opečené okraje nechceme. Upečenou dýni nechte vychladnout.
  • Zahřejte mléko aby bylo vlažné (ne horké!) a vsypte do něj sáček droždí a špetku cukru a rozmíchejte. Nechte stát v teple 10 - 15 minut až hladina mléka zpění.

  • Vychladlou dýni pomačkejte vidličkou a spolu s jedním žloutkem (bílek zbyde na potření) a dvěma lžícemi rozpuštěného másla přidejte k mléku. Vše rozmixujte.
  • Do mísy vsypte mouku, osolte a vlite tekutou směs. Vypracujte těsto, které nechte v teple přibližně hodinu kynout. Po vykynutí těsto zdvojnásobí svůj objem.
  • Vykynuté těsto si rozdělte na 8 stejných kousků, bulky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a na něm nechte ještě 30-45 minut kynout.
  • Vykynuté bulky potřete bílkem a posypte semínky a dejte péct na 180°C na 15-20 minut.
Pár fotek z přípravy:

Poslední fotka naší poslední dýně:
Rozmixovaná dýně s mlékem, droždím, žloutkem a špetkou cukru, hlavně žádné zbylé kousky dýně :)
Těsto před vykynutím:
a po vykynutí:
Dobře vykynuté a plné bublinek:
Bulky před dokynutím na plechu:
A po půl hodině:
Před upečením potřené bílkem a posypané chia semínky:
A tady už dozlatova upečené:












Žádné komentáře :

Okomentovat