23 února 2015

ZELŇAČKA


Zelňačka, taková obyčejná, ale neobyčejně dobrá polívka.
Radši máme červenou než bílou a úplně nejradši máme tu naší. Bez klobásy, ale zato s anglickou slaninou:

Ingredience:
400 g bílého kysaného zelí
1 větší cibule
2 lžíce hladké mouky
4 plátky anglické slaniny
2 bobkové listy
5 lžiček červené papriky
0,5 lžičky pálivé papriky
0,5 lžičky uzené papriky
špetka drceného kmínu
2-2,5 l vývaru
3 střední brambory
2 stroužky česneku
3 lžíce oleje

Postup:
  • Na oleji začněte opékat nadrobno pokrájenou cibuli. Když začne zlátnou, přidejte nadrobno pokrájenou anglickou slaninu. Chvíli opékejte, přidejte mouku, promíchejte a ještě chvilku (asi minutu) restujte. Nakonec zalijte vývarem.  Pokud je vývar na zalití polévky nesolený, nezapomeňte osolit. 
  • Přidejte zelí, které předtím vymačkejte od šťávy a trochu pokrájejte. Přidejte i papriku, prolisovaný česnek a všechno ostatní koření. Vařte přibližně 40 minut, až bude zelí měkké.
  • Mezitím oloupejte a pokrájejte na kostičky brambory a uvařte je zvlášť. Vařené brambory přidejte do polévky. 
  • Hotovou polévku můžete na talíři ozdobit lžičkou zakysané smetany.


Žádné komentáře :

Okomentovat