Podle výzvy únorového Gurmetu jsem poprvé zkusila upéct známý dort Red Velvet.
Pokud byste porovnávali, tak jsem udělala malou změnu v množství cukru. I tak byl dort hodně sladký, hutný, ale chuťově výborný. Navíc jsem ho ozdobila čerstvým ovocem, které mu dodalo svěžest a nebylo to jenom spousta těsta a krému. V původní verzi je dort potřený krémem úplně celý a krému je v receptu tudíž docela velké množství. V následujícím receptu je už množství krému zredukováno na přesně tolik, které budete potřebovat na mojí verzi zdobení dortu.
Dort jsem dělala do menší formy s průměrem 20cm.
A kdo by chtěl vyzkoušet Red Velvet Cupcakes z červené řepy, místo s barvivem, klikněte TADY :-)
Ingredience:
forma s průměrem 20cm
Těsto:
250g hladké mouky
15g kakaa
1,5 lžičky soli
110g másla + na vymazání formy (já mám nepřilnavou formu, nevymazávala jsem)
200g krupicového cukru
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
240ml podmáslí
0,5 lžičky červené gelové barvy
1,5 lžičky vinného octa
1 lžička jedlé sody
Krém:
200g mascarpone
200g sýra Philadelphia
200ml smetany ke šlehání
100g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
Na ozdobu:
čerstvé ovoce
jahody
borůvky
nebo jiné ovoce podle vaší chuti
Postup:
- Předehřejte si troubu na 175°C. Připravte si 4 pečící papíry o průměru dna dortové formy.
- V míse smíchejte mouku s kakaem a solí. Ve druhé míse vyšlehejte do světlé pěny máslo s krupicovým cukrem. Trvá to asi 3 minuty, když je pěna světlá, postupně do ní zašlehejte vejce a nakonec i vanilkový extrakt.
- V podmáslí si důkladně rozmíchejte gelovou barvu.
- Růžové podmáslí a směs mouky, kakaa a soli vmíchejte do máslové pěny. Pořádně promíchejte.
- Ve skleničce smíchejte ocet a sodu. vznikne pěna, kterou zamíchejte do těsta.
- Postupně upečte všechny 4 korpusy ve formě vyložené pečícím papírem. Jeden korpus (s průměrem 20cm) jsem pekla 10 minut.
- Korpusy nechte vychladnout, já jsem je nechala zabalené ve folii do druhého dne v lednici.
- Připravte si krém: vyšlehejte Philadelphii s mascarpone, moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem vyšlehejte do konzistence krému.
- Jednotlivé korpusy promazávejte silnější vrstvou krému. Poslední částí krému potřete vršek dortu a ozdobte ovocem podle chuti.
Před podáváním jsem nechala dort přibližně 3 hodiny v chladu uležet.
Děkuji ;-)
OdpovědětVymazatKrásný
OdpovědětVymazatDěkuji ;-) Musím sem nahrát i fotky dalších red velvetů, které jsem pekla.
Vymazat