Protože jsem galetku ochutnala několikrát v restauraci a opravdu mi chutnala, hned jsem se rozhodla, že ji musím zkusit i doma. Receptů jsem vyzkoušela asi 5, s různými poměry mouky, vody a vajec a nakonec jsem přišla na poslední, nejlepší a nejjednodušší recept. Je úplně bez vajec a jsou v něm jenom tři ingredience :) A ještě jedna důležitá věc a podle mně i hlavní základ úspěchu, je tohle:
Dřívko jsem měla přibalené k palačinkové pánvi, a nikdy jsem ho na palačinky nepoužívala. Těsto z pohankové mouky má ale jinou konzistenci než běžné palačinkové těsto a po pánvi ho nikdy nerozlijete tak do tenka, abyste docílili správně tenké galetky.
A jaká je moje nejoblíbenější náplň?
Ingredience:
na 4 galetky, průměr 28cm
125g pohankové mouky
250ml vody
2 špetky soli
Na naplnění 4 galetek budete potřebovat:
Špenát:
450g mraženého listového špenátu (1 sáček)
3 stroužky česneku
sůl
Štouchané brambory:
2 větší brambory
smažená cibulka podle chuti
sůl, kousek másla
8 plátků šunky
4 vejce na volská oka
Postup:
- Nejdříve smíchejte všechny ingredience na těsto a nechte ho odpočívat v lednici.
- Mezitím připravte náplně. Pokrájené brambory uvařte v osolené vodě, sceďte a rozšťouchejte spolu s opečenou cibulkou. Cibulku si můžete buď osmažit na pánvi nebo použít už smaženou kupovanou (viz.fotky, cibulka z IKEA)
- Špenát poduste, podle chuti osolte a prolisujte do něj česnek. Mražený špenát je hotový za 10 minut. Čerstvý ještě dřív, pokud ho použijete místo mraženého. U mraženého pozor na to, aby to byly mražené špenátové listy, ne protlak.
- Z vajec udělejte volská oka. Správně by se měly vejce vyklepnout přímo na galetku, ale radši je dělám na pánvi zvlášť, aby byla jistota, že jim ztuhne bílek.
- Vyndejte těsto z lednice a naběračkou ho lijte na rozehřátou pánev. Pomocí dřevěného válečku - roztírače těsta, ho rovnoměrně po pánvi rozetřete do tenké vrstvy (až ke krajům pánve).
- Galetka se neobrací. Jakmile ji rozetřete do tenké vrtsvy tak těsto i z horní strany "zaschne". V tu chvíli už můžete na galetku dát prohřát 2 plátky šunky, přidat vejce, trochu špenátu a trochu brambor.
- Jakmile se okraje palačinky začnou od pánve odchlipovat, je načase galetku složit, ze 4 stran ohnout okraje dovnitř (tak jak vidíte na fotkách) a můžete servírovat.
Tak se zdá, že jsem zas jednou objevila Ameriku. Tyhle palačinky jsem začala dělat nejdřív z nedostatku mléka a vajec :D
OdpovědětVymazat